Vijesti

Frontalov izazov Dodiku i SDS-u

Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik javno je pozvao najveću opozicionu stranku u Republici Srpskoj, Srpsku demokratsku stranku, da napiše tekst novog Zakona o radu i da će za taj tekst odmah da glasaju i poslanici njegovog SNSD-a.

Dodik je ovo obećao javno na jučerašnjoj press-konferenciji. Ovo može biti vododjelnica na političkoj sceni u Republici Srpskoj i sad je sve na SDS-u.

Naime, opšte je poznato da Milorad Dodik, kao vješt političar, redovno koristi različite fraze i šalje provokativne političke poruke. Međutim, SDS bi sad mogao da stvori strašan pritisak Dodiku ukoliko zbilja u najskorijem periodu pripremi svoj tekst Zakona o radu. To ne bi bio samo puki odgovor na Dodikov izazov, zapravo bi SDS kao najveća opoziciona partija koja stremi ka tome da dođe na vlast u Srpskoj morao da već ima pripremljen svoj tekst zakona o kojem ovih dana svi pričaju. SDS sad ima šansu da se pokaže kao ozbiljna stranka i da praktično demonstrira da ima ozbiljne kadrove koji mogu napisati dobar tekst Zakona o radu, a budući da rukovodstvo SDS-a ima redovne kontakte i sa predstavnicima sindikata, a lider SDS-a Mladen Bosić je nedavno naveo da podržava zahtjeve sindikata, kao i da redovno održavaju kontakt sa onima koji su inicirali reformsku agendu čiji je zahtjev donošenje novog Zakona o radu, onda je logično da je upravo SDS najpozvaniji da predloži novi zakonski tekst.

Da li će SDS da iskoristi ovu otvorenu šansu koju im je Dodik dao? Nema sumnje da je ovaj to učinio iz samo jednog razloga, a to je što je apsolutno uvjeren da SDS nema intelektualni i stručni kapacitet da napiše taj zakon, niti da ga smije objaviti čak i da ga napiše. Sad je na SDS-u da Dodiku da ozbiljan udarac, da dokaže da je ovaj debelo pogriješio kad ih je provocirao i da iz toga izvuče ozbiljne političke benefite.

Ako, pak, SDS to ne učini, odnosno ako se ogluši o ovu Dodikovu poruku, onda je jasno da SDS i poslije devet godina otkako je u opoziciji nema program i plan izlaska zemlje iz ekonomske krize, odnosno da uopšte nema bilo kakav politički program koji predstavlja nešto više od pukog lamentiranja i nabrajanja opštih (i često međusobno logički kontradiktornih) mjesta u svojim bjielim knjigama.

Budući da je ovaj trenutak, usljed svega navedenog, toliko politički interesantan i indikativan, Frontal će svake sedmice da postavlja pitanje SDS-u da li je pripremio tekst Zakona o radu. Takođe, ukoliko SDS pripremi tekst novog zakonskog rješenja, Frontal će svake sedmice da postavlja pitanje Miloradu Dodiku kad će SNSD da glasa za taj SDS-ov prijedlog. O odgovoru obje strane ćemo redovno obavještavati naše čitaoce i time ćemo pokušati da uvedemo novu praksu u javnom životu Republike Srpske a koja bi se sastojala u tome da se na čistac izvedu političari, da se jasno i konkretno njima da mogućnost da pokažu šta umiju, te da se javnosti prezentuju njihovi decidni rezultati.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog