Frontal Blog Challenge

Lažne vijesti i kako ih prepoznati

Rasprostranjenost interneta dovela je do toga da svako može biti izvor vijesti, pa tako i lažnih vijesti tj. Fake news. Tvorci lažnih vijesti to nekad rade iz dosade, ali je njihov dominantni motiv ipak namjera da nekoga uvrijede, lažno optuže ili diskreditiraju kako bi ostvarili određenu emotivnu ili materijalnu dobit.


 

Lažne vijesti možemo naći u svim sferama života, ali se sve više primjenjuju u izbornim kampanjama kao poprilično djelotvorno sredstvo za osvajanje mandata. Ovaj problem postavlja nove izazove za društvo. Na prvi pogled vam se može činiti da je teško razaznati fake news od istinitih, međutim ukoliko obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari, prvenstveno na sam izvor vijesti, naučit ćete da veoma brzo i bez greške prepoznate koje vijesti su lažne i da takve vijesti još brže zaboravite. Nedovoljna informiranost i lakovjernost su uvjet i plodno tlo za lažne vijesti. Što više znamo, čitamo i s rezervom uzimamo spektakularne vijesti to ćemo lakše i brže naučiti detektirati fake news. 

100 puta ponovljena laž...

Širenje vijesti u prošlosti je bilo u rukama ozbiljnih medija i novinara koji su mnogo vremena trošili na skupljanje i provjeru informacija, kako se ne bi desilo da ugroze svoj ugled neistinitim vijesti.  Sve većom dostupnošću interneta širom svijeta to se promijenilo. Danas skoro svi mogu biti izvor vijesti i informacija. Neprovjerena i/ili lažna vijest uz malo truda u kratkom vremenskom roku može doći do miliona čitalaca. I dok se profesionalni mediji trude da dijele samo istinu, neozbiljni mediji i pojedinci namjerno ili slučajno šire poluistine i laži. 

To što neko plasira laži ne bi bio toliki problem da nema i velikog broja ljudi koji nasjedaju na takve vijesti. Čak ni to ne bi bio toliki problem da oni te laži ne šire dalje. Joseph Goebbels, ministar propagande nacističke Njemačke je još davno rekao da: 100 puta ponovljena laž, postaje istina. U to smo se i sami sigurno više puta uvjerili. 

Kako prepoznati lažne vijesti

Kada na internetu naiđete na “spektakularnu” vijest za koju sumnjate da je lažna, prvo i najvažnije je da provjerite izvor informacije. Ukoliko je izvor vijesti nepoznati portal to je znak da trebate upaliti alarm i nastaviti ispitivanje. Ukoliko na stranici na kojoj ste našli sumnjivu vijest pronađete još nekoliko “spektakularnih”, “ekskluzivnih” i sličnih vijesti, na pravom ste putu razotkrivanja laži. Ukoliko ni nakon toga niste sigurni, sljedeći korak je da “proguglate” sumnjivu vijest. Ukoliko istu ili sličnu vijest na pretraživaču ne pronađete ni na jednoj ozbiljnoj i respektabilnoj web stranici to je dovoljno da tu vijest zaboravite, jer se sigurno radi o fake news. 

Lažnim vijestima do izborne pobjede 

Fake news su posebno aktuelne u izbornim kampanjama kada se svi kandidati i stranke bore za glasove birača. Uspjehu lažnih vijesti u izbornim kampanjama doprinosi kratak vremenski period trajanja kampanje. Posebno efikasne mogu biti lažne vijesti koje puste nekoliko dana pred izbore jer dok oštećena strana dokaže da to nije istina, izbori su već prošli. A nakon izbora, nema kajanja. 

Novitet u ovom području predstavljaju pojedinci koji lažne vijesti namjerno šire ali ne iz političkih uvjerenja već isključivo radi zarade. Što je lažna vijest “masnija” to više posjetioca privuče, a svaki klik donosi određeni iznos novca za tvorca laži. 

Izvor vijesti je presudan i za raskrinkavanje lažnih političkih vijesti. Svaka veća politička stranka u BiH ima bar jedan svoj ozbiljniji medij i nekoliko neozbiljnih koje koriste za poturanje laži o konkurenciji. Koji medij je blizak kojoj stranci možete otkriti već nakon nekoliko čitanja tekstova jer ćete primijetiti da za jednu stranku imaju samo riječi hvale, dok za njihovu konkurenciju prevladava kritički ton. Tako je javna tajna da je RTRS jako blizak SNSD-u, Večernji list HDZ-u BiH, STAV i Faktor SDA-u, Dnevni avaz SBB-u i tako dalje. 

 

Autor: Ivana Marić

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti: 

Posebnim protiv posebnog

Pomažući činimo štetu?

Kako otići od roditelja prije nego dobijete prve sijede

Kozaračka sudnica

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog