Frontal Blog Challenge

Laži, laži, laži me, ti me lažeš najbolje

Ako razmišljamo na način da su politički najrelevantnije istine upravo činjenične istine, u Bosni i Hercegovini istina je ogoljena do kosti, naročito u političkoj sferi društva. Politička volja u otkrivanju činjeničnih istina postala je apstraktno djelo modernog doba Bosne i Hercegovine.

To je naročito slikovito shvatljivo na primjeru rata u Bosni i Herceogovini 1992-1995. godine, na način da su činjenice, odnosno istine, koje su se odvijale u tom periodu bile odraz javnog mnijenja i društveno prihvaćene kao takve. Dok se danas te iste činjenice vješto prikrivaju i pokušavaju kontekstualizirati sa drugim političkim propagandama u svrhu lobiranja mase za podobnike nacionalnih partija.

Apsurdistan u malom

Nacionane, etničke, teritorijalne i religijske podjele stanovnika Bosne i Hercegovine iskorištavaju se za skupljanje političkih bodova vladajućih stuktura vlasti. Više od dvije decenije nakon okončanja oružanih sukoba u državi, diskurs se nije promijenio, štaviše, dobio je na značajnim razmjerama u društvu i političkoj javnosti. Sa geopolitičkog stanovišta, rat se zaista završio prije dvije decenije, ali sa sociološkog stanovišta, Bosna i Hercegovina je i dalje u ratu. Politički rat protiv svih i protiv svega, rat koji donosi korist političkim subjektima, a štetu građanima Bosne i Hercegovine. I to je jedina relevantna podjela u ovoj državi.

Država na drogama

Po prirodi političke sfere je da bude na ratnoj nozi sa istinom u svim njenim oblicima. Ako to posmatramo iz perspektive političke javnosti Bosne i Hercegovine, i najneupućenija osoba koja živi na ovim prostorima, složit će se da se BiH poprilično dobro održava u toj definiciji. Ratna noga/sjekira je poprilično čest i drag pojam političkoj sferi Bosne i Hercergovine, a ukoliko se u  to uključi i istina, onda dolazi do opšte volje političkih subjekata u održanju laži koja se temelji na religijskom prizvuku. Iako niti jedna religija ne opravdava laž, sve nacionalne partije u Bosni i Hercegovini se uglavnom pozivaju na religiju, zavaravajući tako podobnike na svoju stranu pod velom lažne religije prekrivene vlastitom ideologijom. Tako će u Bosni i Hercegovini danas izroniti Deytonski sporazum na Palama, sutra u Maoči, politička održivost je teška droga ove države.

 

Autor: Azra Husarić

 

Povezane vijesti: 

Kolektivna nekrofilija nad humanošću na mrežama

Zamrznuta dominacija: Diznijeva "fabrika" za proizvodnju novca

Politička žabokrečina

 

#FrontalBlogChallenge

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog