Vijesti

Dodik: Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u cijeloj Srpskoj

BANJALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe da bude uvedeno vanredno stanje odbrane od poplava u cijeloj Srpskoj jer ima opština koje nisu zahvaćene poplavama, kao što je slučaj u Hercegovini.

izvor: Srna

"Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u cijeloj Srpskoj, ali ukoliko bude potrebno ono će biti uvedeno u još nekim lokalnim zajednicama, pored onih 14 u kojima je već uvedeno", istakao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon što je prisustvovao vanrednoj sjednici Vlade Srpske. 

On je poručio da su vlasti Srpske odgovorne i da će adekvatno reagovati, te istakao da je protekli dan u Srpskoj bio težak, da je obilovao padavinama koje su napravile ogromne štete. 

"Uzrok ogromnog vodenog talasa je činjenica da padavine u kontinuitetu traju već nekoliko prethodnih sedmica i da je prezasićenost zemljišta vlagom vidljiva, te da su nove padavine naišle na prebukiranu mogućnost apsorcije toga tla", pojasnio je Dodik. 

On je rekao da u narednih 20 sati treba očekivati novu količinu padavina od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, dodajući da je to mnogo s obzirom na postojeći vodostaj rijeka, a što će vjerovatno ugroziti i područja koja do sada nisu bila ugrožena. 

"Vodostaji svih rijeka rastu, a najgore je što su već postojeća korita rijeka prepuna - Save koja treba da primi dodatnu količinu vode koja dolazi iz Drine, Bosne i Vrbasa", napomenuo je Dodik. 

Predsjednik Srpske je podsjetio da je danas najgora situacija bila u Doboju, u kojem je preventivno isključena struja, zbog poplavljenosti elektroenergetskih postrojenja na tom području. 

"Sve aktivnosti u Doboju bile su usmjerene i na obezbjeđivanje hrane, vode, kabanica, čizama, čamaca...", istakao je Dodik. 

On je ocijenio da najveći problem može predstavljati veliki vodeni talas koji je prošao Zvornik i koji u noćas može ugroziti područje opštine Bijeljina u kojoj je, takođe, kod više od polovine potrošača isključena struja. 

"Vidljiva je odgovornost svih organa vlasti na svim nivoima, ustanovama i institucijama i raduje solidarnost mnogih koji su ponudili pomoć ljudima ugroženim na ovim područjima", rekao je Dodik. 

On je upozorio da se sutra očekuje jedan od kritičnijih dana. "Robne rezerve i Vlada Srpske preduzele su mjere za obezbjeđivanje svih neophodnih količina hrane, vode za piće i hljeba, dok su noćas aktivirani pekarski pogoni u Banjaluci, da bi se proizvela dovoljna količina hljeba koji treba dostaviti u Bijeljinu i Doboj", istakao je Dodik. 

On je najavio da će u Doboju ujutro biti održana sjednica Kriznog štaba, kojem će prisustvovati. 

Predsjednik Srpske je dodao da je kasno noćas razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer je situacija zbog poplava alarmantna i u Srbiji. 

"Razgovarali smo o mogućnostima pomoći u teškoj sitauciji... Srbija dobija pomoć od određenih zemalja i premijer Vučić je rekao da je spreman da jedan dio te pomoći uputi i u Republiku Srpsku", naveo je Dodik. 

Prema njegovim riječima, ta pomoć se odnosi na ćebad, čamce, kabanice, čizme. 

Dodik je rekao da je razgovarao i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ističući da rukovodstvo Srpske koncipira poziv koji će uputiti organima Ruske Federacije, radi pomoći u određenim količinama neophodne robe. 

On je apelovao na stanovništvo Srpske da prati situaciju i da provjeri prije kretanja na put prohodnost putnih pravaca, te da prati jedino uputstva koja dolaze od zvaničnih organa vlasti Srpske.

"Primijećeno je utrkivanje u dezinformacijama koje dolaze od pojedinih medija o poplavama, koje ne koriste nikome, čime se dodatno diže panika kod stanovništa", ocijenio je Dodik. 

On je najavio da će Vlada Srpske utvrditi da li je to urađeno namjerno, slučajno ili zbog profesionalnih propusta. 

Dodik je apelovao na solidarnost građana i da se odazovu organima vlasti kada zatraže pomoć na određenim mjestima, prije svega, na lokacijama gdje se prave brane od poplava. 

"Vlada Srpske će sačiniti operativni plan sutrašnjeg obilaska poplavljenih područja. Jedan broj ljudi će ostati da radi na logistici, drugi da obiđe teren, a u popodnevnim časovima organi će se ponovo sastati da procijene kuda se kretati u narednom danu", istakao je predsjednik Srpske. 

Predsjednik je izrazio zahvalnost Helikopterskom servisu, koji je pružio pomoć ugroženom stanovništu i bolesnicima na poplavljenim područjima u nemogućim uslovima. 

On je napomenuo da je Vlada Srpske uputila u pomoć i Specijalnu jedinicu policije u Doboj, da bi spriječila svaki oblik narušavanja javnog reda i mira ili eventualne pljačke, a u toku noći biće izrađena i određena dokumentacija koja će u vanrednim situacijama dozvoliti vanredno ovlaštenje policiji. 

Dodik je istakao da je premijer Srpske Željka Cvijanović napravila ogroman napor reagujući odmah na izazove. 

"Ja sam jutros bio otputovao na službeni put u Evropu i vratio sam se prije par sati, razumijevajući da je situacija teška, i želim da budem ovdje sa ljudima i da kroz ovo zajedno prođemo", dodao je Dodik. 

On je poručio da će nakon svega toga biti sagledana visina štete i mogućnosti za njenu sanaciju. 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog