Društvo

HAGI - Šareni ambasador Bosne i Hercegovine

Iz ruku Zeničanke Lamije Beganović - Uzunović nastaje čarboni svijet platnenih knjiga za mališane od kavlitetnih didaktičkih materijala koji u mnogome olakšavaju usvajanje vještina i znanja, kao i poboljšanja određenih sposobnosti kod djece.

"HAGI" platnene knjige predstavljaju dokaz da su ručni rad i dobra ideja još uvijek na cijeni, te kako hobi može prerasti u posao. Potencijal je brzo prepoznat a narudžbe su se nizale jedna za drugom.

"Proizvodnjom edukativnih knjiga za mališane sam se počela baviti iz hobija. Prije nešto više od tri godine poželjela sam svom sinu kupiti igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna, koja će mu olakšati razvoj taktilne i vizuelne percepcije, fine i grube motorike, te razviti njegovu maštu i kreativnost. Nisam nigdje našla da se prodaje takvo nešto pa sam odlučila napraviti sama. Prije nego sam završila prvu knjigu prijateljica je već naručila za svoju djevojčicu. Postavila sam slike na Facebook stranicu HAGI platnene knjige i narudžbe su se nizale jedna za drugom. Svi su Hagi prihvatili sa oduševljenjem jer je to zaista nešto u potpunosti novo na našem području. Veoma je bitno odmaknuti djecu od televizora i kompjutera nudeći im šarenu i zabavnu alternativu, jer ko se još sjeća najboljeg dana provedenog ispred televizije?!", priča za Frontal Lamija.
 

 
Ove knjige su zamišljenje i izrađene kao igračke ali su istovremeno i sjajan edukativni podsticaj za svako dijete. Na svakoj stranici HAGI knjige ušiveni su edukativni elementi, a namijenjene su za uzrast od 1 do 7 godina. Pored HAGI platnenih knjiga dostupne su još i edukativno didaktičke igraonice za bebe.
 

 
Lamija naglašava da su roditelji na početku učestvovali u kreiranju HAGI knjiga ali da danas sa preko 100 različitih stranica u ponudi samo izaberu koju žele.
 
"Kada smo bili tek na početku rada, roditelji su češće davali prijedloge, ali sada imamo blizu 100 različitih stranica u ponudi tako da kupci većinom kažu da ne znaju kako da se odluče i izaberu stranice za knjigu jer im se sve dopadaju, i svaka je zabava za sebe te neiscrpan izvor didaktičkog materijala za mališane i prilika za kvalitetno provođenje vremena roditelja sa svojom djecom", priča nam ova uspješna mlada žena.
 

 
HAGI knjige su stigle u mnoge države svijeta pa ih Lamija s ponosom naziva i "Šareni ambasador Bosne i Hercegovine".
 
"Reakcije kupaca su zaista divne. Neke od njih podijelim  sa pratiocima mog rada, ali dosta toga i ne stignem objaviti javno. Svaka pohvala, bila ona od jedne riječi  ili od nekoliko rečnica, znači mnogo, i pravi je vjetar u leđa. Divan je osjećaj znati da neko vidi vrijednost uloženu u kreiranje svake stranice. Hagi knjige su stigle u mnoge države svijeta, te ih ja s ponosom nazivam Šareni ambasador Bosne i Hercegovine."
 

 
Svaka HAGI edukativna knjiga može biti personalizovana i predstavlja idealnu igračku za svakog mališana, ali i idealan poklon. Stimulišu razvoj taktilne i vizuelne percepcije, fine i grube motorike, pincetnog hvatanja kod djece, usvajanje osnovniih matematičkih pojmova (brojevi, geometrijski oblici, odnosi veće-manje, lijevo-desno) i načela (pridruživanje, prebrojavanje, nizanje, kardinalnost, serijacija). Usvajanje prostornih odnosa (ispod, iznad, u, na), razvoj kognitivnih vještina i govora, prepoznavanje slova, podsticanje složenih logičkih struktura, razvoj intuitivnog mišljenja, logičkog zaključivanja, usmjerene pažnje, pamćenja, kreativnosti. Nebrojeni su benefiti ovakvog didaktičkog materijala. 
 
"HAGI kreativci vjeruju u učenje kroz igru. Sva iskustva koja pružimo i omogućimo djeci treba da imaju edukativne komponente, ali da se implementiraju kroz igru. Beskonačno puta je potvrđeno da se učenje dešava spontano, dok se djeca igraju, i kada nisu ni svjesni da uče. Zbog svega toga smo ponosni na činjenicu da HAGI knjige nose epitet idealne igračke", kaže Lamija.
 
Uz rad, trud i požrtvovanost i u BiH se može uspjeti



Lamija kaže da nikada nije razmišljala o tome da napusti Bosnu i Hercegovinu, da se i u našoj državi može uspjeti a što je  najvažnije potrebno je vjerovati sam u sebe.
 
"Nisam nikada razmišljala o tome da napustim BiH jer mi je ovdje lijepo i mislim da se uz rad, trud i požrtvovanost i u našoj državi može uspjeti. Stoga bih svima koji razmišljaju o pokretanju nekog biznisa poručila da se usude pokušati, ali prije toga da dobro ispitaju tržište, da obrate pažnju na sve pozitivne i negativne aspekte. Sa nečim novim jako je bitno postepeno raditi i graditi. Posljednjih godinu dana HAGI je i registrovani obrt. Proces registracije je jako kratko trajao i uz minimalnu papirologiju. Sve sam to obavila bez problema u osmom mjesecu trudnoće. Imam dobre radne navike, poduzetničkog sam duha, i ono najvažnije vjerujem sama u sebe i svoj proizvod", kaže Lamija.
 
Da li razmišlja o proširenju svog posla ili možda proširenju ponude, Lamija kaže: "Ideja imam mnogo i jedva čekam da svaku sljedeću plasiram u javnost. Za sada su samo dostupni proizvodi edukativna knjiga/slikovnica, i edukativna/didaktička igraonica za bebe!"
 
 
 
Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog