Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako smo (za)jebali Briselku

Nisam imao priliku da direktno pratim prenos svečane akademije povodom 21. rođendana Republike Srpske, ali mi nije bilo teško da naknadno to odgledam na RTRS i pažljivo proanaliziram poruke koje su poslate: http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=23695

Neću se baviti govorom predsjednika Dodika, jer tu je već odavno sve rečeno, mnogo je interesantniji igrokaz mladih glumaca koji je uslijedio nakon toga.

Scena 1

Sve počinje fejsbučenjem mlade Briselke (sa francuskim rrr) o tome kako je Republika Srpska čudesna zemlja koju je potpuno obišla za nekoliko dana i onda konstatuje kako “Ovdje ništa nije onako kako mi u Evropi mislimo“.

Komentar 1

Nakon par dana provedenih u Republici Srpskoj, svakoj normalnoj osobi iz Evrope, a zašto ne i svijeta, je jasno da izvještaji Visokog predstavnika, stranih ambasada, medija i domaćih izdajnika o stanju u državi nemaju veze sa realnošću i da su zlonamjerno i tendeciozno napisani. Iz ovoga slijedi logičan zaključak da je prisustvo međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini beskorisno i skupo.

Scena 2

Briselka (sa francuskim rrr) kaže “Republika Srpska slavi dva Božića, jedan kad i cijela Evropa, a drugi 14 dana kasnije. Naravno, kao da im je to malo, pa se slavi i Hanuka i Bajram....“

Komentar 2

Prije svega treba naglasiti da se u Republici Srpskoj katolički Božić, Hanuka ili Bajram ne tretiraju kao državni praznici, već pojedine vjerske grupe imaju pravo da obilježe taj dan. Nije takođe jasno zbog čega je Briselka (sa francuskim rrr) fascinirana proslavom ovih praznika kada se to sasvim normalno proslavlja u gradu u kojoj živi i u zemlji odakle dolazi.

Scena 3

Briselkinja konstatuje “Sveti Nikola im ne dolazi na Božić, već 6 dana ranije…”

Komentar 3

Sasvim je jasno da Briselkinja (sa francuskim rrr) nema pojma o hrišćanstvu, jer i kod katolika i kod pravoslavaca Sveti Nikola ne dolazi za Božić, pa ni 6 dana ranije. Ona to i sama priznaje kada konstatuje “Ništa ne razumijem, ali je nevjerovatno uzbudljivo.”

Scena 4

Mladi studenti Dragan i Džoni objašnjavaju Briselki (sa francuskim rrr) da je 9. januara tačno prije 21 godinu nastala Republika Srpska, kao rezultat volje srpskog naroda koji je vijekovima živio tu.

Komentar 4

Život naših studenata je tako jednostavan, kao i njihova interpretacija istorije. Da  nastanak Republike Srpske možeš objasniti u jednoj rečenici ignorišući sve ono što je prethodilo tome i što je uslijedilo nakon toga. Fascinantna je potpuna očaranost mlade Briselke (sa francuskim rrr) mladim Srbima, pa kao student istorije ne postavlja nijedno provokativno pitanje, iako je toliko godina indoktrinirana zapadnom propagandom.

Scena 5

Briselka (sa francuskim rrr) želi da učestvuje u finansiranju slave, ali naša omladina to ne dozvoljava. Gošća se čudi i kaže “Vi stalno nešto slavite, kod vas kao da se ne osjeća ekonomska kriza koja potresa čitav svijet“, a naši joj odgovaraju “Navikli smo da živimo skromno, zato krizu podnosimo lakše od ostatka svijeta. Kriza duha i vrijednosti je pogubnija od nedostatka novca. Za slavu mora biti“.

Komentar 5

Naša omladina je čudo, za razliku od budžetskih potrošača shvataju da je ovo “dolina suza” i opredijelili su se za “carstvo nebesko” i sabornost. Na taj način ignorišu činjenicu da u Republici Srpskoj 237.923 zaposlenih finansira 238.576 penzionera, 152.580 nezaposlenih, 130.000 boračkih dodaka i sl. (izvor @tijanav2001)

Scena 6

Briselka (sa francuskim rrr) kori srpske studente riječima “stalno se vraćate na to nacionalno pitanje i sve vidite tragično. Nacije gotovo više ne postoje, a vi stalno govorite o tome. Ne razumijem, zašto jednostavno ne budete dio Evrope?” Na to naši student odgovoriše kako znaju i umiju dovodeći u pitanje objektivnost istorije kao takve i nadahnuto naglašavajući “da smo dio Evrope i po istoriji i po geografiji”.

Komentar 6

Briselka (sa francuskim rrr)  se lažno predstavlja svojoj srpskoj kolegici. Ne samo da ne živi u Briselu već ni u Belgiji. Nevjerovatno je da neko ko živi u Briselu ignoriše postojanje Valonaca i Flamanaca, i sukoba među njima. Istina, na kraju se Briselka (sa francuskimrrr) pokolebala i priznala da u Evropi još postoje nacije, ali tek nakon “ubojitih” argumenata naših studenata prava i elektrotehnike o posebnosti srpske nacije.

Scena 7

Briselka (sa francuskim rrr) pita svoje srpske kolege “Zbog čega su Srbi nebeski narod?” Da li je to zbog Tesle ili što su Srbi lijepi kao anđeli?”

Komentar 7

Studenti pokazaše “Bijelog anđela”, spomenuše Kosovo i Lazara, a na kraju citiraše Patrijarha Pavla, i njegovo gnušanje na državu koja nastaje na zločinu. Nakon toga krenuše da pričaju o stvaranju države kulturom, znanjem i slogom. Objasniše joj da su Srbi žrtve istorije, geopolitike i nesporazuma. Pokazaše Briselki (sa francuskim rrr) da je potiskivanje jedan od najjačih odbrambenih mehanizama našeg naroda.

Scena 8. Briselka (sa francuskim rrr) dobi na poklon pjesmu u kojoj dominiraju glasovi da, ba i opet da. Spomenuše se nacionalni identitet i Sveti Sava kao razlog zašto ne treba ići iz Republike Srpske, ne očekujući da to Briselka (sa francuskim rrr) razumije.

Komentar 8

Ankete koje govore o 80% mladih ljudi koji žele da napuste ove prostore su lažne i ne treba im vjerovati jer žele da rasture jedinstvo i identitet Srba.

Scena 9 Briselka (sa francuskimrrr) dobija “nepristojnu ponudu” da ostane i živi u Republici Srpskoj i osjeti sve njene prirodne ljepote. Ona svoj ostanak uslovljava klečanjem srpskog studenta. Naravno, Srbin nije kleknuo, ali je osvojio. I bi zdravica!!!

Komentar 9

Briselka (sa francuskim rrr) je definitivno zaljubljena, ne postavlja prava pitanja, ne čita blog Rajka Vasića, ne traži posao i ne živi od svog posla. Otrežnjenje će brzo uslijediti i biće bolno!!!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog