Nikola Savić

Šta moramo da shvatimo da bi nam bilo bolje?

Prije svega, moramo da shvatimo da to što nam je loše jeste posljedica samo naših nespobonosti. S druge strane, to što je našim političarima, njihovim ženama, ljubavnicama, djeci i kumovima dobro-to je posljedica njihove značajne sposobnosti. Kad vidite nekog svog poznanika koji radi u vladi, skupštini ili nekoj javnoj instituciji ili preduzeću, kad slušate njegove priče o krajnje odgovornom poslu kojim se bavi, izazovima s kojima se svaki dan suočava i problemima koje svaki dan riješava-morate biti svjesni da mu je teško ali da je sva sreća što je on na tako odgovornom mjestu i što je on tako sposoban. Takođe, morate biti i svjesni činjenice da to što on vozi skupa kola, ide na ekskluzivna turistička mjesta na odmor i ima skup telefon zapravo jeste najmanje što vi kao nesposobni poreski obveznik možete da učinite za njega dok se on brine o vašem komoditetu i sigurnosti poput svakog dobrog državnog službenika.

Potrebno je i da na društvenim mrežama zapratite javne funkcionere, političare i službenike, kao i njihove još uspješnije sinove i ćerke. Vremenom ćete shvatiti iz njihovih plemenitih i dubokih komentara da ste previše malodušni, da samo kritikujete i da se ne radujete njihovim i našim uspjesima. Ili, što `no reče Nele Karajlić, „zavidite im na njihove uspjehe“. Zaista, da samo malo više vremena posvetite društveno-odgovornom radu, kao što je stažiranje i sticanje iskustva u nekoj političkoj partiji, da se samo malo više trudite da prepoznate kvalitete u marljivost domaćih političara i da nađete suptilan način da im to redovno saopštavate-možda bi i vi shvatili koliko konstruktivan pristup može da vam pomogne u životu.

Takođe, konačno je vrijeme i da prepoznate trenutak u kojem živimo. Mi smo ozbiljno ugroženi, jer je ugrožena naša republika. Zbog svoga egoizma i zluradosti to ne primjećujete. Kao što ne primjećujete ni koliki je trud naših javnih funkcionera, političara, članova upravnih odbora sportskih klubova koji spasavaju redom i otadžbinu, i Borac, i sve. Da se samo malo fokusirate, da ne mislite isključivo na sebe, vidjeli biste koliko je zapravo bora ispod tih markiranih naočara koje oni nose da bi skrili od vas sve te brige. Jer, za razliku od vas, oni nas ne žele da opterećuju svojim problemima već su cijeli svoj život posvetili našem dobru, našoj boljoj budućnosti.

Ako ste neke čangrizave djevojke koje misle da im to što su pametne i što su mnogo učile daje za pravo da budu cinične i svakome traže dlaku u jajetu-razmislite ponovo. Učinite, pobogu, nešto. Učite malo od tih smjernih i finih djevojaka koje njeguju svoje kosice, paze na svoj ten i gledaju kako da usreće sve te naše uspješne ljude, da im daju ruku i sve što treba kad ustreba, da im se nađu takoreći. Ostavite na fejsbuku ili tviteru neku svoju čednu sličicu jer nikad ne znate kad ćete pogoditi onu najnježniju, emotivnu notu kod sina nekog našeg elitnog građanina, kod nekog našeg uvaženog i sposobnog direktora, menadžera ili sličnog pregaoca. A ništa, zaista ništa ljepše od toga. Emocije. Jer, zajednička karakteristika naše elite koju svi mi tako često ne razumijemo a mnogi od nas iz svoje zluradosti i opanjkavaju, jeste da se ona međusobno pomaže, pazi i mazi, da daje i širi ljubav međusobno, mada te i takve ljubavi, nesumnjivo, daju upravo najviše nama. Cinik bi rekao da nam ga pra`o dobro daju, ali to je zaista tako, prestanimo da budemo sitne duše.

Prema tome, suočimo se konačno sa sobom. Pogledajmo se u ogledalo, pogledajmo ta lica koja je unakazila sujeta i zloća prema uspješnima. Potom pogledajmo lica tih svih naših dobrotvora. Tad će nam se oči otvoriti, sve ćemo da shvatimo.

Znaćemo šta da uradimo da bi nam bilo bolje.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog