Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Djeco pobijedili ste i opet ćemo

Nova srednja škola, koja bi radila po bošnjačkom planu i programu, neće se otvoriti u Jajcu. Djeca ostaju u jednoj školi. Ministrica Čerkez je kazala „da to znači da će u postojeće dvije škole, koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, uz ranije uvedeni bosanski jezik i vjeronauku, djeci biti omogućeno da izučavaju povijest i geografiju BiH, a moći će izabrati i kako će izgledati njihova svjedodžba, s obzirom na to da je na njima do sada bio grb „Herceg-Bosne“.

Kao što možemo da vidimo ministrica obrazovanja Srednjebosanskog kantona Katica Čerkez je odustala od „jedinog ispravanog načina organizacije obrazovnog sustava, jer samo ovaj ustroj štiti osnovna ljudska prava.“

E sada se postavalja pitanje zašto je ministica Čerkez odustala od ovako uzvišenih ciljeva ljudskih prava i pristala na truli kompromis sa moralom i logikom?

Kako ona reče SDA je pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, poput OSCE-a i Veleposlanstva SAD-a, odustala od nove škole, tako da će se djeca upisati u postojeće. Naravno, vršen je snažan pritisak međunarodne zajednice na cjelokupnu vlast SBŽ-a, prije svega na premijera, jer su svakodnevno propitivali da se na dnevnom redu sjednice Vlade ne bi slučajno našla neka točka dnevnog reda u vezi sa formiranjem nove škole“.

Eto vidite HDZ BiH nije ništa kriv, on je principijelan i stamen, popustila je SDA, a kako i ne bi kad su protiv nje ustale najveće svjetske sile, Amerika i Evropa. Pitanje je da li bi vlast Srednjebosanskog kantona popustio da SAD i Evropa nisu nuklerane sile ili barem da SDA ima neki nosač aviona. Ne može se goloruk protiv tolike sile.

Elem, ministrica Čerkez vješto izbjegava da spomene srednjoškolce iz Jajca, aktiviste, pojedince, nevladine organizacije, političke partije i sve ostale u Bosni i Hercegovini koji su se svo ovo vrijeme borili protiv podjela djece koje su planirali uraditi HDZ BiH i SDA, a  evo i zašto?

I HDZ BiH i SDA su svjesne da su izgubile veoma bitku, ali ne i rat, i zbog toga je veoma važno da se taj poraz prikaže kao borba sa neravnopravnim protivnikom kao što su SAD i OSCE, a ne od goloruke djece, aktivista  i nekih tamo nevladinih ublehaša. Izgubiti od SAD i OSCE-a je junački i neminovno, ali priznati da su vas porazile pubertetlije je sramno, ponižavajuće i može da ima dalekosežne posljedice. A evo i zašto:

  1. To pokazuje koliko su HDZ BiH i SDA slabi,
  2. To pokazuje da se isplati buniti i boriti,
  3. To pokazuje da se ne mora rušiti i paliti, da biste nešto promijenili i pobijedili,
  4. To pokazuje da se može pobijediti iako nemate novac, medije, policiju i sudove,
  5. To pokazuje da nisu svi u BiH podjeljeni i etnički prebrojani,
  6. Ta pobuna se može nekontrolisano raširiti po cijeloj BiH.

I zato djeco iz Jajca imajte na umu da ste pobijedili i da ćemo opet pobijediti!!!

 

#VasGlas #VasaPrica

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

4) Prenositi se može samo uz pismeno odobrenje Frontala

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog