Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kurcobolja sa Radobolje

Ovaj tekst ne govori o tome ko je i zašto polupao Partizansko groblje u Mostaru, jer ne bih da prejudiciram stvari i kako reče MUP Hercegovačko- neretvanskog kantona “Za tim počiniteljima se traga već duži period jer tu nema video nadzor, nema ništa, tu se ne dolazi svaki dan, neke radnje budu stare 10-15 dana i tek onda neko primijeti, tragovi nisu svježi pa je teško poduzeti neke konkretne poteze.”

Ovaj tekst govori o izostanku pristojne rakcije najpoznatijeg Radoboljca na demoliranje groblja.

Elem, Radobolja je rijeka koja izvire ispod hrvatskog brda Mikuljače u Ilićima i protiče kroz naš i njihov Mostar, uliva se u Neretvu ispod Starog mosta i onda nezaustavljivo juri ka hrvatskom Jadranskom moru.

Rijeka Radobolja je poznata po tome što njene obale krasi hacijenda Dragana Čovića prvog Hrvata u Bosni i Hercegovini. U stvari hacijenda zvanično pripada Čovićevoj kćerki i zetu grandiozan je objekat sastavljen iz dva dijela, na oko 2000 kvadratnih metara. Izgradnjom objekta preusmjeren je tok rijeke Radobolje.

Upravo iz te kćerkine hacijende Dragan Čović je poručio “Najsnažnije osuđujemo svaku devastaciju bilo kojeg spomenika za bilo koji povijesni period u BiH, pa tako i ovog spomenika u Mostaru.”

Kada pročitate ovi izjavu onda je riječ „kurcobolja“  najbolji način da se opiše reakcija Dragana Čovića, a samim tim i HDZ BiH,  na po ko zna koje uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru.

Moglo bi se pomisliti da Dragan Čović ima „strah od smrti“ i da zbog toga mu nije palo na pamet da posjeti Partizansko groblje u Mostaru i na taj način pokaže koliko mu je stalo do njega, ali ta „hipoteza“ odmah pada u vodu, jer smo prije neki dan svjedočili da je posjetio muzej Jad Vašem i odao počast ubijenim Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.  

Iz njegovog kabineta je tom prilikom saopšteno „Tijekom posjeta, dr. Čović je sudjelovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u Holokaustu. Odajući najdublje poštovanje, dr. Čović je potvrdio da će u svojstvu predsjedatelja Doma naroda raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.“

Da se ne radi o strahu od smrti govore činjenica da je prošle godine posjetio i logor smrti „Aušvic“, a redovno je išao i u Blajburg.

Možda je Dragan Čović „okrenut budućnosti“ i zbog toga mu groblja nisu važna, ali podsjetiću vas da HNS, Hrvatski narodni sabor BiH,  svom silinom podržava kreiranje „Groblje mira“ kraj Mostara na kojem zajedno trebaju da leže hrvatski partizani i ustaše, kao i neki Hrvati stradali 90-ih godina.

Biće da je u pitanju nešto drugo, ali šta?

Ne znam ni sam, ali policija bi prvo trebala da utvrdi da to nisu „ustašluci“ dječaka iz Jurine ulice.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog