Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Magijsko mišljenje gradonačelnika Bijeljine

Prije neki dan gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svojoj fejsbuk stranici napisao:

„Jeste li primijetili da su juče sa zvonika naših pravoslavnih svetinja zvonila zvona na svaki sat, a posebno kako se približavala satnica za najavljenu oluju? Juče smo uprkos najavljenoj oluji prošli samo sa jačom kišom i kratkotrajnim udarima vjetra koji nisu bili ni izbliza jaki kao u drugim djelovima Bosne i Hercegovine, ali i regiona - Srbije, Hrvatske i Slovenije…Hvala našem duhovnom pastiru Preosvećenom vladici Fotiju pod čijim blagoslovom su juče zvonila zvona koja su odbranila našu Bijeljinu, i večeras najavljuju oluju i večeras će Bijeljinom i svim našim selima odzvanjati zvuk crkvenih zvona!

Uz Božiju pomoć ćemo i ovo sve prebroditi, izaći ćemo iz ove nesreće kao pobjednici, a u dogovoru sa našim vladikom Fotijem organizovaćemo za slavu grada najmasovniju i najljepšu litiju za spasenje naše Bijeljine i Semberije!

Krst je sila i znamenje, krst je spasenje!“

Ovo je napisao ljekar, koji je završio fakultet medicine sa prosjekom 9,4 i specijalizovao radiologiju.

Šta možemo zaključiti iz napisanog?

Možemo zaključiti da gradonačelnik Petrović vjeruje da se crkvenim zvonima može uticati na vremenske (ne)prilike i da će se odužiti vladici Fotiju na ovom čudesnom činu velelepnom litijom.

Naravno ćuti Srpska pravoslavna crkva jer malo je čudesa kojima se ovih dana može pohvaliti, pogotovo ako su ona verifikovana od strane jednog gradonačelnika, pa makar on dolazio iz SDS-a.

I ko zna kako bi se ovo „čudo“ završilo da se u međuvremenu u Bijeljini nije pojavila afrička svinjska kuga.

Opet na fejsbuk stranici gradonačelnika Petrovića možemo pročitati da je već u Bijeljini eutanazirano oko 20 000 svinja i da je nezadovoljan odnosom Vlade Republike Srpske prema ovom problemu, ali i podrškom lokalnih seljaka. Ipak njegova poruka je više nego jasna:

  • Radićemo sa onim što imamo, koliko imamo i kako imamo!
  • Nastaviću da radim po zakonu i ono što je u mojoj ingerenciji, na pamet mi neće pasti da uradim ni milimetar više od toga!
  • Kada će vam novac biti isplaćen za odštetu pitajte Ministarstvo, ne mene, nije moja nadležnost!
  • Zašto se svinje eutanaziraju i zašto se uništava i nestaje stočni fond, pitajte Ministarstvo, ne mene! Pravilnik nema veze sa gradonačelnikom i lokalnom zajednicom, pravilnik donosi Ministarstvo a mi smo dužni da postupamo i radimo po njemu!

Pitanje se samo nameće, zašto gradonačelnik Petrović ne potraži pomoć od vladike Fotija i spasi seljake, jer ako vladika rastjeruje oblake, kroti vjetrove i dehidrira kišu, ne bi mu trebao biti problem da se obračuna sa svinjskom kugom?

Valjda i za to Srpska pravoslavna crkva ima recept?

I na kraju ne pitajte se za kim zvona zvine, ona zvone za naše školstvo koje gubi bitku protiv naše vjere, za naš racio koje se povlači pred magijskim mišljenjem, za sve nas koji pokušavamo da sačuvamo zdrav razum.

P.S. Magijsko mišljenje je uvjerenje da naše misli, radnje ili riječi, ili neke druge osobe, imaju određeni uticaj na stvarnost oko sebe. Ovakvo mišljenje je karakteristično za djecu do 6 godine ili osobe s dijagnozom opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog