Region

Vučić odgovorio ukrajinskom ambasadoru: Osudiću Rusiju kad Zelenski osudi NATO agresiju na Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Monaku da će osuditi priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO agresiju na Srbiju 1999. godine.

On je to izjavio reagujući na izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandara Aleksandroviča da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi jučerašnji potez Rusije o priznavanju nezavisnosti Donbasa.

„Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstva sa nekima i mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine. Ali ako je već to tako ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsjednika svoje zemlje gospodina Zelenskog i da ga zamoli koliko večeras na televiziji da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom provele SAD, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje i ja sam siguran da će on to da uradi. Pa čim on to uradi ja ću sa radošću prihvatiti poziv i odgovoriti na njegove molbe“, rekao je Vučić televiziji Pink u Monaku.

Vučić je ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost, ali da srpska politika nije neutralna i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava.

„Srbija je uvek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promena“, dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučeu Monaku da je sa princom Albertom razgovarao o pozicijama Monaka i Srbije po pitanju krize u Ukrajini i ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost i da je to trajno uverenje države i da se Srbija striktno drži međunarodnih pravnih normi.

„Naša politika nije neutralna, mi smo na evropskom putu, ali sarađujemo i sa Rusijom i Kinom i nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava. Ne mislim da treba da budemo potrčko bilo kojoj od strana“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, svima su danas puna usta međunarodnog prava, a da kada se pomene Kosovo, onda se kaže „puj-pike ne važi“, kao i da je došlo do potpunog razaranja međunarodnog javnog prava i da će se malima otimati sve što može i da trenutno važe politika i pravo jačeg.

„Mi kao mali treba ispod kamena da se prikrijemo, da svi znaju da su naši principi jedini stvarni principi, ali da sačuvamo našu zemlju i naš narod od stradanja“, rekao je Vučić.

On je istakao da je zbog ukrajinske krize i Srbija u problemu.

Komentarišući navode da će neke zemlje gas plaćati 2.000 dolara, Vučić je rekao da je to za Srbiju neizdrživo i da ne zna ko to u Evropi može da plati, a na pitanje ima li alternative, Vučić je rekao da uvek ima alternativa, ali i da ima problema, da Iran ima mnogo toga što je potrebno Srbiji, ali da treba organizovati kako da to stigne do Srbije.

Izvor: danas.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog