Društvo

Muslimani proslavljaju Ramazanski bajram

Muslimani danas proslavljau jedan od najznačajnijih praznika - Ramazanski bajram. Ramazanski bajram slave nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka.

Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post - cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Nakon Bajram-namaza, praznik se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće kuhinje.

Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, koji se proslavlja tri dana, najčešće ne prvi dan praznika, pojedini posjećuju groblja.

Jutros je u džamijama širom BiH klanjan Bajram-namaz.

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama je tradicionalno u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje  je jutros reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein  Kavazović pozvao sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

Upozorio je da će “naše društvo zapadati u sve težu situaciju i da će naš život postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti, ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra”.

 

Izvor: agencije
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog