Region

Порфирије: Не могу нам наметнути да све наше више на важи и да хиљадама година живимо погрешно (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у Београду, након молебана који је служио за светињу брака и породице, да Срби не желе да им било ко намеће своје вредности, поглед на свет и свој начин живота.

- Децо Светога Саве и Светога кнеза Лазара. Децо великих славних отаца и праотаца наших, подвижника, мученика и сведока православне вере. Добро сте дошли у окриље Храма Светога Сава. Добро смо дошли, и добро смо се сабрали вечерас. А једна нас је мисао и жеља сабрала и окупила у овом броју, пред саборним храмом читавог српског православног народа. Та мисао и та жеља једноставна је - Да будемо оно што јесмо, да будемо оно што су били наши преци, да то исто буду и наша деца. То да будемо. Да будемо – нагласио је патријарх - оно што заправо јесмо од када за себе знамо.


- Нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мјера и критеријум Христова ријеч, говори нам шта је добро, а шта није, шта је Богом установљено као природно, а шта је неприродно - поручио је патријарх Порфирије у говору, што су окупљени поздравили аплаузом, узвикујући "Аксиос".

Патријарх српски је истакао да Божија реч већ на почетним страницама Светог писма открива једноставно - да је Бог створио два пола, као мушко и женско, и да је благословио брак и породицу, на којима је изграђена цивилизација, не само овде, него и у Европи.

Његова светост је истакао да је сама реч породица у српском језику једноставна и јасна и казује да мушко и женско, покренути у љубави, у жељи да буду једно, ступају у заједницу и да би имали пород, породицу, као један од плодова брака између мушког и женског.

 

Патријарх је додао да постоје и бракови у којима нема порода, али да ни у том случају брак не губи своју пуноћу и смисао.

Његова светост је истакао да је човечанство данас суочено са таласима, цунамијем и најездом многих нових система вредности, који се насилно, агресивно, или пак меком моћи и невидљивим радовима испод радара, намећу с циљем да уруше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак.

- Да успоставе, рекли би образовани људи, нову парадигму. Нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице. Да све постане релативно, крхко и флуидно, као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали више одједанпут не важи, и да смо хиљадама година живели погрешно - навео је патријарх Порфирије.


Патријарх сматра да епилог тих идеологија није само да се изгуби идеја о томе шта је мушко, а шта женско, већ воде ка томе да се неће моћи са сигурношћу рећи ни шта је то човек, напоменувши да већ има таквих идеја и гласова.

Додатно је указао: „Знам да ће ме прозивати за ове речи, али нека им за прозивке, хајем само за то, заједно са свима вама, шта ће Бог рећи. Наравно да све наведено звучи гордо. Не зато што смо им ми сметња, или зато што имамо другачији став и гледиште. Ваше опредељење за Јеванђеље Христово, за истину о мушком и женском, и за истину о браку, изобличава њихове странпутице. Том и таквом духу смета Христос браћо и сестре. Читали смо Јеванђеље и знамо када је Господ био у Гадаринским крајевима, отерали су га и рекли: "Сметаш нам и квариш нам бизнис". Покварио је њихову идеју да су комфор и слава најважнији на свету. Смета им Исус зато што је рекао: "Да нисам дошао не би греха имали". Али будући да је Исус дошао и рекао шта је истина, а шта лаж, том духу препрека је сам он и црква. Тај дух нових идеологија хоће те вредности, ако не да их уклони, оно бар да их релативизује и разводни“.



(Фото: М. Анђела)

- Није свака слобода спасоносна и смислена. Отуда је за нас православне хришћане, неприхватљива ЛБЏТQ+ идеологија. Али говоримо као хришћани, и зато подвлачимо и додајемо, да смо истовремено против сваке врсте насиља, презира, прогона и жигосања и оних који деле те идеје. Поготово ако се насиље чини у име цркве и Христа. Знам да има много људи из те популације који су бољи од мене, али носе свој крст и боре се са својим искушењима, и нису ни за каква парадирања. Ми им не судимо и не оптужујемо их.

- Бог је судија свима, па и нама овде сабранима. Као хришћани молимо се и за њих, да дођу познавању истине и речи Христових. Молимо се за то, не мешамо се у то како ко организује свој живот. Овде није реч о личном нашем односу према било коме конкретно. Реч је о томе да не можемо прихватити било чије слабости, склоности и личне изборе, који нису у складу са поретком који је Бог установио, а који се пропагирају и намећу као нова друштвена норма и правило. Не можемо прихватити да се медији, просвета и култура, али и политичке установе, претворе у средства сталног психолошког и моралног притиска, у служби насилног социјалног инжењеринга - рекао је поглавар СПЦ.



- Други су дошли у нашу кућу и нама пропагирају своје идеје. Поткрадају их нам, намећу их, и они хоће да нам кажу шта треба да будемо и какви треба да будемо. Ми смо они који су изложени насиљу. Силују нам памет, и силују нам душу. Хтели би, али неће моћи. И браћо и сестре, могао бих са вама до ујутру овде бити, и више од свега бих волео да имамо свеноћно бденије и молитву, онако како то чине манастири по Светој Гори и Србији.

Да се молимо за читав свет и за све људе. Да се молимо да нам Бог да мир и здраву породицу, слогу и јединство, јер имамо много искушења и проблема. И зато је потребно да будемо једно у вери и добру. Да се молимо за нашу посрнулу браћу, са сваким нашим падом и грехом.



- Стога је разумљиво браћо и сестре што се противимо такозваном Еуропрајду, што се противимо парадирању улицама града Богородичиног, престоног града Београда. Видели смо већ, и немамо потребу више да гледамо. Видели смо како у европским престоницама опсеним понашањем исмевају и вређају све што се сматра најчистијим у нашем народу и у другим народима. Али смо против Еуропрајда као таквог, јер је очигледно да му није само до шетње и провода, већ да преобликује друштво - наше друштво, наше вредности, наш начин живота. А да то ми нисмо тражили.


Браћо и сестре, неки кажу сигуран сам, не дубински у себи размисливши, да је ово што ми чинимо крсташки рат. Добро ми знамо шта су крсташки ратови. Знају то православни народи. Знају и ко је водио крсташке ратове. Ми смо били објекти крсташких ратова. Али и то искушење и ту невољу смо превазишли вером и Јеванђељем. А да ли ми водимо крсташке ратове ако седимо у својој кући? Па нисмо ми отишли у другу државу или међу други народ, да му чак ни милом а камоли силом намећемо свој поглед на свет, свој начин живота и своје вредности - казао је патријарх.

Молебан је, у организацији Светог архијерејског синода СПЦ, испред Храма Светог Саве служио патријарх Порфирије са свештенством, а саслуживали су епископ рашко-призренски Теодосије, владика бачки Иринеј, епископ шумадијски Јован, као и више архијереја.

Међу више хиљада окупљених, присутни су били и министар задужен за иновације Ненад Поповић, амбасадор Владимир Божовић, прослављени фудбалер Душан Савић, лидер Двери Бошко Обрадовић, кошаркашки ас Дејан Томашевић.

Грађани су носили крстове, барјаке са ликом светаца, као и иконе, а испред храма су се вијориле заставе Србије, Београда и СПЦ.


На барјацима изнад масе окупљених верника биле су заставе са ликом патријарха Павла, Белог анђела, Христа, Светог Саве.

Изнад окупљених грађана простирала се и велика застава Србије.

Уочи молебана, одржана је величанствена, амфилохијевска литија под називом "За спас Србије", са више десетина хиљада учесника, од Саборне цркве до Светосавског храма, где се спојила са верницима на платоу испред Храма.

 

Извор: fakti.org
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog