Region

Hrvatski ministar Grlić Radman: Ustaški pozdrav „za dom spremni” je zabranjen, ali i nije

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman o hrvatskim fudbalerima, koji su slaveći bronzu na Svjetskom prvenstvu u Kataru uzvikivali ustaški pozdrav „za dom spremni”, kaže da je to bila jedna reakcija u oduševljenju, u okviru jedne pjesme, a da se sada želi, kako navodi, baciti sjenka na njihov uspjeh.

On tvrdi da se reakcijama na to što su hrvatski fudbaleri pjevali pjesme Marka Perkovića Tomsona, koji je poznat po pjesmama u kojima favorizuje ustaštvo, zapravo želi baciti sjenka na „briljantan uspjeh” hrvatskih fudbalera.

„Taj pozdrav je zabranjen. Znate, sada se zapravo želi baciti sjenka na sve ono što je Hrvatska reprezentacija, koja je briljantna i za čije uspjehe dobijamo toliko pohvala, sad se to želi zasjeniti time da se inputira da je neko eksplicitno izašao pa je, valjda, stavio ili što je digao ruku ili tako dalje... To je bila jedna reakcija, ja bih rekao, u jednom oduševljenju, u okviru neke pjesme”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da se zna šta je sa tim pozdravom u Hrvatskoj, koji je, kako tvrdi zabranjen, osim u određenim prilikama koje su vezane za HOS i branitelje, naveio je izveštač zagrebačke N1 tv., a prenio hrvatski portal Index.

Kao primjer kada je ustaštvo dozvoljeno, Grlić Radman je naveo obeležavanja i komemoracije stradanja hrvatskih branitelja, ali ne i proslave sportih dostignuća, prenosi Tanjug.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog