Region

Србија слави Дан државности

Дан државности Србије је празник Србије установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сјећања на почетак Српске револуције.

Прославља се и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав. Традиционално, овај дан биће обиљежен полагањем вијенаца и одавањем почасти у Орашцу и на другим локацијама, а у Крагујевцу ће бити одржана Сретењска академија.

У политичком, културном и историјском календару Србије 15. и 16. фебруар су најважнији датуми, на Сретење 1804. године је почео Први српски устанак, на Сретењској скупштини 1835. донет Устав Књажевства Србије, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба чији је творац Димитрије Давидовић. Њиме је Србији прва на Балкану укинула феудализам, што представља најисточнији утицај Француске револуције.

Друштвена мрежа Фејсбук је први пут честитала је Србији дан државности 2016. године на прикладан начин чиме се придружила интернет претраживачу Гуглу који то чини сваке године од 2012. када је то први пут учинио. Од 2011. године, у част обиљежавања Дана државности Србије, симбол града Брисела облачи се шумадијску националну ношњу.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

 

Извор: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog