Svijet

U usporenom ukrajinskom ratu smrt dolazi brzo

Malo je verovatno da će Ukrajina sama biti u stanju da preokrene situaciju, jer ovo je pitanje za zapadne saveznike, navodi "Njujork tajms".

Ukrajinske oružane snage trpe velike gubitke u Avdejevci kod Donjecka. Prema tvrdnjama ukrajinskih vojnika sa ovog dela fronta,  ruski artiljerijski napadi su neprekidni i žestoki, jednostavno „sravne njihove pozicije sa zemljom“.

Pakleni bol dolazi u talasima, a ranjeni ukrajinski vojnik na zadnjem sedištu hitne pomoći padao je i gubio svest. Vozač je vozio automobil kroz polja sa kraterima i puteve prekrivene dubokim blatom, bežeći od ruske artiljerijske vatre severno od grada Avdejevke i nadajući se da ga dronovi neće primetiti, opisuje stanje na frontu reporter „Njujork tajmsa“.

„Nikada nisam video ništa slično. Rusi samo sravne sve sa zemljom“, kaže vozač Čajka.

Ruske trupe već više od mesec dana izvode žestoke napade na oblast Avdejevke, a nedavno su pokrenule masivnu ofanzivu na istoku Ukrajine. Prema mišljenju analitičara, tako nastoje da povrate inicijativu kako se zima približava. Ukrajinske oružane snage pružaju žestok otpor, dok istovremeno traže mogućnosti za kontraofanzivu na jugu i pokušavaju da pređu Dnjepar u blizini grada Hersona.

Kada je general Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine nedavno izjavio da je sukob u „zastojnoj situaciji“ jer intenzivne i iscrpljujuće borbe donose manje teritorijalne dobitke. Ovo je stvorilo utisak da su borbe možda dospele u ćorsokak.

Ali za ukrajinske vojnike i medicinare na prvim linijama fronta, žestoka bitka za zaustavljanje nemilosrdnih ruskih napada uz ponovno zauzimanje povoljnih položaja nastavlja se nesmanjenom intenzitetom.

„Naravno, postaje sve teže“, kaže Aleksandar, 52, vojni lekar u medicinskom centru nekoliko kilometara od linije fronta.

„Shvatamo da ovaj sukob postaje sve duži, teži i da će doneti više žrtava, kaže on ali ipak dodaje da nemaju izbora nego da se bore da bi njegovi unuci mogli slobodno da odrastaju.

„Ostaćemo ovde koliko god bude potrebno“, rekao je Aleksandar.

I tako se borbe nastavljaju, male teritorije se osvajaju a broj žrtava samo raste. Ukrajinske snage su bile u stanju da osujete neprijateljske napade koristeći kombinaciju dronova i kasetne municije, kažu vojnici i vojni analitičari.

Ali ruska ofanziva se nastavlja, a ukrajinske trupe trpe strašne gubitke.

Dok je Čajka taksirao do zdravstvene stanice, već ga je čekala ekipa lekara sa platnenim nosilima umrljanim krvlju drugih vojnika. Lekari su morali brzo da reaguju jer su i dalje bili u dometu ruske artiljerije i mogli su da budu primećeni dronovima.

„Ranjeniku su kosti donjih ekstremiteta smrvljene od mine“, rekao je Aleksandar. Tim je požurio da mladog vojnika previje i učini sve da mu umanji bol. Posle 15 minuta vraćen je u kola hitne pomoći i odveden u bolnicu za evakuaciju, koja se nalazi na bezbednijoj udaljenosti od fronta.

„Imamo i teže povrede koje zahtevaju amputaciju donjih i gornjih ekstremiteta. Ovaj čovek još uvek može da spase nogu,“ objašnjava  Aleksandar.

Odmah je doveden još jedan ranjeni vojnik. „Ovo je veoma teško“, rekao je Aleksandar, koji je bio torakalni hirurg pre izbijanja rata.

Dok Rusija izvodi žestoke ofanzivne operacije na istoku, Ukrajinci su uspeli da zauzmu mali mostobran na istočnoj obali reke Dnjepar naspram grada Hersona u pokušaju da otvore novi front. Ove kampanje naglašavaju koliko je situacija opasna za obe strane.

„Pozicioni sukob u Ukrajini nije stabilan ćorsokak“, napisao je prošle nedelje Frederik V. Kejgan, direktor projekta kritičnih pretnji američkog instituta za preduzetništvo.

Prema njegovim rečima, ravnoteža na bojnom polju bi sada lako mogla da se promeni u jednom ili drugom pravcu pod uticajem niza faktora: strateških izbora Ukrajine i Rusije, nivoa zapadne pomoći i spremnosti Kremlja da na kraju u potpunosti mobiliše ruske društvo.

„S jedne strane, zapadni arsenali već imaju oružje neophodno za rešavanje gotovo svih problema sa kojima se suočavaju ukrajinske oružane snage. S druge strane puna mobilizacija privrede i društva u Rusiji mogla bi da preokrene vagu u korist Kremlja“, ocenjuje Kejgan.

Vojnici na frontu veoma su svesni koliko zavise od podrške Zapada.

"Malo je verovatno da će Ukrajina sama biti u stanju da uradi bilo šta da preokrene situaciju. Ovo je pitanje za saveznike", rekao je vojnik 110. mehanizovane brigade, koja je stacionirana u blizini Avdejevke od početka specijalne operacije.

Više od mesec dana nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu da opkoli i zauzme Avdejevku, zatvorila se na prostranu industrijsku lokaciju na periferiji grada. Spremnost Moskve da pošalje hiljade svojih vojnika u ove napore pokazuje njeno uverenje da je kontraofanziva Ukrajine na jugu posustala i da Moskva ima snage neophodne da odbije svaku novu pretnju ukrajinskih oružanih snaga.

Frederik B. Hodžis, general-potpukovnik u penziji i bivši vrhovni komandant američke vojske u Evropi, upozorio je da je procena uspeha Ukrajine po količini teritorije koju su uspeli da zauzmu greška. Kaže da je zapanjen „koliko su neki komentatori linearni i teritorijalno orijentisani“.

„Značajno je da posle devet godina sukoba, dve godine od početka specijalne operacije, i uz sve prednosti koje Kremlj ima, oni mogu da kontrolišu samo oko 18 odsto teritorije Ukrajine“, rekao je on.

Više od 90 odsto odobrenog vojnog finansiranja Ukrajine već je potrošeno, navodi Bela kuća, a na bojnom polju počinju da se osećaju kašnjenja u dobijanju dodatne pomoći koju je odobrio američki Kongres.

Filip M. Bridlav, penzionisani general američkog vazduhoplovstva i bivši komandant NATO-a, rekao je: „Ovaj sukob će se završiti upravo onako kako zapadni kreatori politike žele da se završi“.

Ali ako Zapad nastavi da daje Ukrajincima „samo ono što im je potrebno da ostanu na bojnom polju, a ne ono što im treba da pobede“, onda će Ukrajina na kraju izgubiti.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog