Svijet

НАТО без новог генералног секретара

БРИСЕЛ - Противљење Турске кандидатури данског премијера Андерса Фога Расмусена могло би да онемогући чланице НАТО да именују новог генералног секретара Алијансе на самиту ове седмице, изјавиле су данас дипломате.

Анкара није директно запријетила да ће уложити вето на избор Расмусена, који је главни кандидат, али је јасно ставила до знања да је запрепаштена његовим одбијањем да се извини због објављивања карикатура пророка Мухамеда у данским листовима, што је изазвало протесте у муслиманским земљама 2006. године.

Турски премијер Тајип Ердоган изјавио је да муслиманске земље желе да Анкара блокира Расмусенов избор. Неке чланице НАТО-а у приватним контактима постављају питање да ли би он био најбољи избор у ситуацији када Алијанса покушава да поправи свој углед у исламском свијету.

"Још нема консензуса", изјавио је високи амерички званичник, одговарајући на питање да ли би НАТО могао да постигне договор о новом генералном секретару током самита на француско-њемачкој граници, који почиње у петак, 3. априла.

Један дипломата је изјавио да постоје половичне шансе да ће бити постигнут договор о насљеднику Холанђанина Јапа де Хоп Схефера.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog