Društvo

БОРС: Морамо помоћи осумњиченим за ратне злочине!

БАЊАЛУКА - Борачка организација Републике Српске (БОРС) тражи од институција РС да Србима осумњиченим за ратне злочине обезбиједе правну и материјалну сигурност док не буде доказана њихова кривица и одговорност, јер они нису водили приватни рат већ стварали РС и бранили свој простор и народ.


Предсједник Предсједништва БОРС-а Михајло Парађина рекао је да се БОРС заузима да буде формиран центар за истраживање ратних злочина у РС, јер нису задовољни радом Специјaлног тужилаштва.

"Рад Суда и Тужилаштва БиХ своди се на то да су Срби криви и одговорни за сва догађања у минулом рату у БиХ, што апсолутно не стоји. БиХ нема озбиљну перспективу као држава ако ово питање не буде ријешено до краја'', рекао је Парађина на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао да за ратне злочине сви осумњичени морају одговарати на фер и коректном суђењу.

Према његовим ријечима, БОРС инсистира да са представницима институција власти РС разговара о овом проблему, као и да се ово питање стави у контекст национално стратешког питања РС и њених институтуција, јер ако се не докаже истина о страдању Срба у протеклом рату онда ће то бити озбиљан проблем за Србе у БиХ.

"Ако са друге стране имамо хиперпродукцију процесуирања Срба и оних који нису одговорни, то постаје одређена подлога за бошњачку политичку елиту и одређене политичке кругове међународне заједнице који на тај начин покушавају утицати на укидање РС и њених институција'', нагласио је Парађина.

Он сматра да послије потписивања Дејтонског споразума до данас постоји инфериоран приступ власти РС у вези с овим питањем.

"Најодговорнији у Суду и Тужилаштву БиХ који се баве овом проблематиком не раде с циљем помирења и стварања амбијента за бољи живот на овим просторима и доласка до правде, већ доводе народе у БиХ у нови сукоб'', сматра Ћургуз.

Он је истакао да су из БОРС-а упутили писмо главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Милораду Барашину и да очекују састанак са њим на којем ће га питати зашто нема процесуирања припадника Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog