Politika

Уставни суд пушта Насера Орића на слободу

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ усвојио је данас апелацију Насера Орића и утврдио повреду права на слободу и сигурност личности у односу на рјешења о одређивању и продужењу притвора.


Предмет Орићеве апелације била су рјешења Кантоналног суда у Сарајеву од 5. новембра 2008. године и Општинског суда у Сарајеву од 30. октобра прошле године.

Уставни суд БиХ је закључио да је Орићу одређен и продужен притвор само на основу претпоставке суда да, због природе и тежине кривичног дјела за које се апелант терети, постоји могућност да апелант настави своје дјеловање - у вези са кривичним дјелом изнуде и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја.

Таква претпоставка и наводи у конкретном случају нису довољно образложени индивидуалним и ваљаним разлозима, који би објективно указивали на то да је апелант покушао, или да постоји озбиљан ризик да ће покушати, да настави своје дјеловање како према оштећеној, тако и према грађанима, наводи се у образложењу Уставног суда.

Уставни суд БиХ дјелимично је усвојио апелацију Неђе Буквића и утврдио повреду права на слободу и сигурност личности у вези са хапшењем апеланта након изрицања првостепене пресуде Кантоналног суда у Мостару од 4. децембра 2006. године.

Уставни суд је закључио да постоји кршење овог права ако је притвор заснован на законској одредби којом је прописан облигаторан притвор, без могућности разматрања околности за притвор.

У образложењу се наводи да је таква одредба очигледно супротна стандардима Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода које је утврдио Европски суд за људска права у својој пракси.

Уставни суд БиХ је одбацио као недопуштену апелацију Радио-телевизије Федерације БиХ, поднесену против рјешења Кантоналног суда у Зеници од 25. септембра 2008. године и рјешења Општинског суда у Жепчу од 23. јула 2008. године, због тога што је очигледно неоснована.

Овом одлуком је закључено да став редовних судова да се извод из пословних књига - аналитичка картица, у смислу члана 25 Закона о јавном РТВ систему БиХ, не може третирати као вјеродостојна исправа у смислу Закона о извршном поступку ФБиХ и не вријеђа апелантова уставна права и слободе из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, као и члана 1 Протокола број 1 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ је усвојио апелацију Сенахида Рустемовића, те закључио да је повријеђено апелантово право на слободу и сигурност личности, јер је апелант задржан у притвору након правоснажности осуђујуће пресуде иако је то супротно како рјешењу о продужењу притвора, тако и Закону о кривичном поступку.

С обзиром на то да није постојала правна основа да се лице задржи у притвору након правоснажности пресуде, судови су били дужни да такво лице пусте на слободу до упућивања на издржавање казне, истиче се у образложењу Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ је усвојио апелацију Анте Анића, која се тиче поврата и накнаде штете за материјална средства мобилизована у рату и утврдио да повреду права на правично суђење и права на имовину те одредби Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

У саопштењу се наводи да је Уставни суд БиХ закључио да пресудама редовних судова недостаје квалитетно и увјерљиво образложење у погледу утврђивања кључних чињеница, те примјене релевантних законских одредаба.

На данашњој сједници Вијећа пет судија ријешен је један захтјев за доношење привремене мјере, десет захтјева за преиспитивање одлука Уставног суда БиХ, те одлучено о 257 појединачних апелација.

Наредна сједница Вијећа пет судија Уставног суда БиХ биће одржана 13. маја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog