Društvo

Московски календар у знаку Николаја Велимировића

БЕОГРАД - Православни црквени календар са поукама епископа Николаја Велимировића, у коме је за сваки дан у 2010. години одабрана по једна мисао великог српског теолога и духовника, појавио се у издању Сретењског манастира из Москве.


Овај календар објављен је под називом „Година са светитељем Николајем Српским", у тиражу од 15.000 примјерака, и представља зборник мисли и поука светог Николаја Жичког за сваки дан у години, саопштила је издавачке куће „Светигора".

При састављању Календара, како се наводи, коришћени су преводи Светлане Луганске и Ане Евстратове, које су у Русији највише и најбоље преводиле дјела светог Николаја Жичког на савремени руски језик.

Аутор овог Календара-зборника је сабрат Сретењског Манастира и одлични познаваоц историје Српске Православне Цркве и српског народа, јеромонах Игњатије Шестаков, иначе магистар историјских наука и уредник најпосјећенијег руског православног сајта Православие који је обилазио разне епархије Српске православне цркве и учествовао на неколико симпозијума на хришћанске теме.

Приликом састављања Календара јеромонах Игњатије користио је иконе и фотографије владике Николаја и оригиналне фотографије многих светиња Српске православне цркве.

Готово сва дјела светог владике Николаја преведена су у последњих десетак година на савремени руски језик и штампана у великим тиражима.

Дјела владике Николаја су у читавој Русији изузетно популарна а читају их не само православни вјерници већ и они који желе да се преко његових поука упознају са суштином хрисћанства.

Сретењски манастир је најавио да ће наставити са штампањем дјела светог владике Николаја на руском језику а циљ је да се „српски Златоуст што више приближи руском човјеку".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog