Društvo

ОХР позива Владу Српске да ријеши "мистерију Палић"

БАЊА ЛУКА - Канцеларија високог представника у БиХ позвала је владу Републике Српске да се „поново ангажује и искористи своје многобројне контакте са Србијом и оконча мистерију нестанка пуковника Армије БиХ Авда Палића и врати његове посмртне остатке породици, како би му обезбjедила достојанствено мjесто за вjечни починак".


„Прије 14 година, три дана послије пада заштићене зоне УН Жепа, командант снага Армије БиХ, пуковник Авдо Палић, отишао је до комплекса заштићених снага УН у Жепи да би преговарао о евакуацији становника енклаве", каже се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су Палића када је стигао у Жепу одвели припадници ВРС и да послије тога више никада није виђен.

„Од тада се Авдо Палић званично води као нестала особа, иако је касније истражна комисја РС утврдила да је убијен, а могуће локације његових остатака су непознате", каже се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да су прије више од осам година Дом за људска права БиХ и Уставни суд БиХ обавезали власти Српске да лоцирају и врате посмртне остатке пуковника Палића његовој породици.

„Упркос разним обећањима високих званичника и многим напорима, ова обавеза и даље остаје неиспуњена и сада је предмет пред Европским судом за људска права у Стразбуру", каже се у саопштењу ОХР и позива влада Српске да се поново ангажује на овом питању и оконча мистерију нестанка пуковника Палића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog