Društvo

Чађо о случају ''Палић'': Очигледна је била намјера да се РС компромитује

БАЊА ЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је данас да је МУП РС веома озбиљно приступао рјешавању случаја ''Палић'', али да је постављањем ''немогуће мисије'' институцијама РС очигледно постојала намјера да се оне додатно компромитују.


Чађо је нагласио да су биле формиране двије комисије које су интензивно радиле на овом случају у шта је утрошено много енергије, средстава и труда, али да нажалост резултата у проналаску тијела пуковника Армије БиХ Авде Палића није било.

''Притисци на институције РС настављали су се несмањеном жестином. Сада када се дошло до коначног епилога, очигледно је да је намјера ове `немогуће мисије` била да се институције РС компромитују, представе као криминогене и као тобожњи саучесници у прикривању злочина'', истакао је Чађо.

Он је рекао да се и у овом случају потврђује да је МУП врло озбиљна, професионална полицијска институција, која је све ово вријеме на краје професионалан и одговаран начин приступали том предмету, као што приступа и другим предметима.

Чађо је подсјетио да је прије него што је он дошао на дужност министра била формирана једна комисија која је интензивно радила на овом предмету, али је имала огромне проблеме, док је 2006. године формирана друга комисија, која је врло професионално, уз много напора приступила раду на овом предмету и покушају његовог разрјешења.

''Нажалост резултата у проналаску тијела није било, али смо 3. јанура 2007. године надлежном Тужилаштву БиХ поднијели извјештај против одређених лица'', подсјетио је Чађо.

Реагујући на изјаву првог замјеника високог представика у БиХ Рафија Грегоријана да Палићеве „убице тек треба да буду изведене пред лице правде, те да ће ОХР наставити да у том правцу врши притисак на одговорне власти", Чађо је нагласио да Грегоријан функционише на приниципу притисака.

''Грегоријан очигледно своју улогу види искључиво на начин да функционише путем вршења различитих притисака са одређеним циљевима, не упуштајуће се превише у заснованост чињеница које му се потурају, или које он креира'', нагласио је Чађо.

Он је нагласио да МУП РС никада није радио на бази притисака, већ крајње професионално и одговорно.

''Ми ћемо се тако и убудуће понашати'', нагласио је министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

Палићеви посмртни остаци налазили су се у мртвачници у Високом након што су ексхумирани 2001. године из масовне гробнице Враголови, код Рогатице.

Лабораторија за ДНК-а анализу ИЦМП-а доставила је Институту за нестала лица БиХ ДНК извјештај који потврђује да се међу ексхумираним 2001. године у тој масовној гробници налазе Палићеви посмртни остаци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog