Društvo

Пилот тужио ''Јат ервејз'' због дискриминације

БЕОГРАД - Пилот авиокомпаније "Јат ервејз" Александар Пфајфер тужио је ову српску националног авиопревозника, због, како је навео, систематске дискриминације и злостављања у раду на националној и вјерској основи, јер је католик - Нијемац.


Ово је први поступак који се води на основу новог српског Закона о забрани дискриминације, који је недавно ступио на снагу - преноси РТС.

Пфајфер је у тужби, коју је поднио београдском Четвртом општинском суду, навео да је руководство "Јата" својим поступцима спријечило његово напредовање у служби и стручно усавршавање, а да су га колеге називале погрним именом "генерал Лер" /нацистички генерал задужен за бомбардовање Београда 6. априла 1941. године/.

Он је у својој тужби затражио да се нареди престанак таквог понашања, као и накнаду материјалне и нематеријалне штете, од 20 милиона динара због нарушавања интегритета, као и његовог психичког и физичког стања.

Шеф Пфајферовог правног тима Владимир Секић рекао је да је посљедњих годину дана на Пфајферовим летовима било шест тешких кварова, изразивши сумњу да су то биле случајности.

Пфајфер је 2. јула у писаној форми апеловао на генералног директора "Јат ервејза" Срђана Радовановића, да својим ангажовањем и ауторитетом спријечи свако даље дискриминаторско понашање и злостављање на раду "Јатовог" руководства према њему, али је, умјесто тога, добио упозорење пред отказ.

Љекар Завода за ваздухопловну медицину "Јата" констатовао је у извјештају да је Пфајфер "привремено неспособан за рад" и упутио га да отвори боловање, на којем је и данас.

Министарство за људска и мањинска права је упозорило "Јат" да је "неприхватљиво свако дискриминаторско поступање и злостављање на раду".

Предсједник Удружења линијских пилота Србије, капетан-инструктор Предраг Радосављевић, у писму подршке капетану Пфајферу, наводи да су "и други чланови Удружења претрпјели сличну врсту неоправданог шиканирања од послодаваца Јата у појединим фазама своје каријере".

Од 2000. године до данас пред Четвртим општинским судом у Београду против "Јат ервејза" покренуто је више од 2.000 радних спорова, а неки од њих и данас трају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog