Društvo

Срби прегласани: Усвојен приједлог Кривичног закона БиХ

САРАЈЕВО - Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине подржала је у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, који је један од услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.


Према ријечима предсједавајућег Комисије Шефика Џаферовића, Комисија је већином гласова подржала изворни текст Приједлога закона достављен из Савјета министара, без иједног предложеног амандмана.

Џаферовић је подсјетио да је на овај приједлог закона био достављен 31 амандман - 24 Клуба посланика СНСД, шест независног посланика Момчила Новаковића и један посланика СНСД Славка Јовичића.

Приликом гласања о овом приједлогу закона представници СНДС били су уздржани, док је Новаковић гласао против.

"Када су у питању измјене закона о Суду и Тужилаштву БиХ прихваћени су амандмани Азре Хаџиахметовић из Странке за БиХ да се у постојећем капацитету задржи учешће страних тужилаца и судија у одјељењима за организовани криминал и за ратне злочине", рекао је Џаферовић.

Он је прецизирао да су за останак страних судија након истека 2009. године у постојећем капацитету гласали представници СДА, СБиХ и ХДЗ 1990, против су били посланици СНСД и независни посланик Момочило Новаковић док је уздржан био представник ХДЗ БиХ.

Приједлогом закона који је доставио Савјет министара био је предвиђен останак страних судија и тужилаца до краја 2012. само на апелационом нивоу одјељења за ратне злочине у Суду и Тужилаштву БиХ.

Уставно-правна комисија подржала је данас у првом читању Приједлог закона о антикорупционом тијелу БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog