Društvo

Потписан посебан колективни уговор за запослене у здравству

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић и предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Миленко Гранулић потписали су данас Посебни колективни уговор којим се прецизније и јасније дефинисане обавезе које нису одређене Законом о платама запослених у здравству.


Посебним колективним уговором дефинисани су допунско оспособљавање, стручно образовање, распоређивање радника, рад у посебним случајевима, одмор и одсуство, заштита радника, посебни сегменти који се односе на увећање основне плате и одређене накнаде плата, те остала примања радника.

Овим докуметном дефинисана је и одговорност за повреду обавеза из уговора о раду, материјална одговорност, као и друге бројне обавезе.

"Овим колективним уговором дефинише се увећање основне плате у случају рада ноћу 35 одсто, те за 50 одсто рад државним празницима и другим данима, који се по закону нередани, као и право на увећање основне плате од 15 одсто радницима који раде на радним мјестима у посебним условима рада", рекао је Шкрбић новинарима.

Он је додао да су дефинисана и права на накнаду трошкова превоза доласка и одласка са посла у износу од 80 одсто од цијене превозне карте у јавном саобраћају, те на отпремнину код одласка у пензију, на јубиларну награду за 20 и 30 година радног стажа, као и на новчану накнаду за рођење дјетета у висини просјечне плате у РС.

Према Шкрбићевим ријечима, новим уговором дефинисано је и право право радника или његове породице на помоћ у случају смрти радника или члана уже породице.

Министар Шкрбић каже да је прецизиран и јасно дефинисан дисциплински поступак, право синдиката да његов представник са пуним правом одлучивања учествује у раду дисциплинске комисије, те право на увећани годишњи одмор у односу на минимум од 18 дана, који је превиђен Законом о раду и бројни други детаљи.

Шкрбић је истакао да је посебним колективним уговором комплетиран Закон о платама, као и да ће у наредних мјесец или два бити дефинисан и правилник о испуњавању отежаних услова рада у здравственим установама.

Министар Шкрбић је рекао да је претходно разговарао са представницима сва три синдиката у области здравства и додао да су и он и Министарство спремни на разговар са свима, јер сматрају да се мора разговарати до проналаска рјешења која су прихватљива за све стране.

Он је напоменуо да овај документ не уноси неке велике новине у односу на претходне и да не види разлог зашто би неки од синдиката имао нешто против одредби које дефинишу посебне услове рада, те рад ноћу и током празника.

Шкрбић је истакао да од Струковног синдиката доктора медицине РС има генералну примједбу у вези са начином преговорања и улоге доктора.

"У потпуности разумијем потребу доктора да у неким сегментима посебно преговарају, али се то не рјешава кроз овај посебни колективни уговор већ евентуално измјенама и допунама Закона о платама", рекао је Шкрбић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да је данашњег потписивања посебног колективног уговора ради враћања колективног преговарања и да би за мјесец дана требало да буде објављен у Службеном гласнику.

"Новина је да послодавац може да награди радника и да га дестимулише до 20 одсто", рекао је Гранулић, напоменувши да је синдикат, на чијем је челу, био једини грански синдикат који до сада није имао посебни колективни уговор и додао да се овај уговор мора примјењивати у пуном капацитету.

Он је истакао да је сада обавеза предсједника синдикалних организација и послодаваца да направе појединачне колективне уговоре.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog