Svijet

Јермени и Турци играју фудбал у циљу помирења

БУРСА - Турски предсједник Абдулах Гул и предсједник Јерменије Серж Саркисијан присуствоваће данас фудбалској утакмици двије националне екипе, што представља симболичан догађај који је посвећен новој ери у нормализацији односа ове двије сусједне земље након потписивања историјског споразума о помирењу.


Предсједник Јерменије Серж Саркисијан требало би поподне да допутује у Бурсу, град на западу Турске, гдје ће се састати са турским колегом са којим ће вечерати, а потом заједно пратити реванш утакмицу у оквиру квалификација за фудбалско Свјетско првенство 2010. године.

Овај састанак представља нову етапу у историјском помирењу Анкаре и Јеревана, четири дана од када је у Цириху потписан споразум о успостављању дипломатских односа и поновном отварању граница, иако су њихови односи и даље "помућени" сјећањем на масакр над Јерменима, почињен током Првог свјетског рата.

Посљедњих годину дана спорт је доста допринио приближавању ове двије државе.

Турски предсједник Абудалах Гул посјетио је у септембру 2008. године Јереван, гдје је присуствовао утакмици националних тимова у оквиру квалификација за Свјетско првенство 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog