Društvo

Родни листови ће убудуће важити неограничено

БАЊА ЛУКА - Извод из матичне књиге рођених убудуће неће имати ограничен рок важења, што ће смањити и трошкове грађана и гужве у општинама.


Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Зоран Липовац рекао је да институције у РС неће више моћи захтијевати од грађана приликом конкурисања за посао, уписа у школу и факултет или остваривања одређених права да родни лист не буде старији од шест мјесеци.

Према његовим ријечима, у матичне књиге се свакодневно уносе промјене о личном стању грађана, што говори да извод и када није старији од шест мјесеци није гарант да садржи и посљедње податке уписане у матичну књигу.

"У тим случајевима пракса је била неуједначена, јер су неке институције тражиле увјерења и изводе који нису старији од шест мјесеци, док су друге инсистирале да они не буду старији од три мјесеца", рекао је Липовац.

Он је рекао да је и корак даље у олакшавању процедуре добијање извода из матичних књига увезивање матичних уреда.

"С обзиром на то да ће матични уреди бити увезани, сваки грађанин ће моћи увјерење или извод добити у било којој општини у РС, а неће бити принуђен да из једног мјеста иде у друго како би прибавио потребне документе", додао је Липовац.

Примјена ове праксе почеће ступањем на снагу Закона о матичним књигама који је Народна скупштина РС усвојила на посљедњој редовној сједници.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog