Društvo

Међународна конференција о земљотресном инжињерству крајем мјесеца у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - На Међународној конференцији о земљотресном инжењерству, која ће од 26. до 28. октобра бити одржана у Бањoj Луци, учествоваће свјетски експерти, научници и стручњаци из Русије, САД, Кине, Јапана, Индије, европских држава и земаља региона.


Из Организационог одбора конференције је саопштено да су учесници конференције земље са највећим искуствима из области сеизмологије, инжењерске сеизмологије, грађевинарства и земљотресног инжењерства.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да је циљ конференције о земљотресном инжењерству упознавање научне и стручне јавности са савременим токовима инжењерске сеизмологије и земљотресног инжењерства у свијету, Европи и региону, са посебним освртом на земљотрес у Бањој Луци 26. и 27. октобра 1969. године, на њихове ефекте, дејства, посљедице и смањење сеизмичке опасности и ризика.

"На конференцији ће бити презентовани радови на теме које се односе на трусност подручја Бање Луке и Балкана, као и проблематика земљотресног инжењерства у функцији просторног и урбанистичког планирања, пројектовања, изградње зграда и других објеката у сеизмичком подручју, са посебним освртом на `Еврокод осам`, односно европске стандарде", изјавио је Давидовић.

Конференцију организује град Бања Лука, поводoм 40 година од разорног земљотреса у Бањој Луци, а суорганизатор је бањолучки Завод за иградњу и Инситут за земљотресно инжењерство и сеизмологију из Скопља (ИЗИИС).

Организатори поручују да је конференција, на којој ће бити представљено 80 радова аутора из региона и свијета, актуелна за све струке у грађевинарству, а посебно за инжењере који се баве истраживањем, планирањем, урбанизмом, пројектовањем, извођењем, надзором и одржавањем грађевинских објеката и система.

Директор бањолучког Завода за иградњу Чедо Савић рекао је да очекује долазак представника општина и градова из цијеле БиХ, као и компанија и институција које се баве планирањем, пројектовањем, извођењем, надзором и одржавањем објеката.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog