Nauka

Конференција о земљотресном инжињерству

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци ће од 26. до 28. октобра бити одржана Међународна конференција о земљотресном инжењерству, на којој ће бити представљена 82 стручна рада, а у раду ће учествовати свјетски експерти, научници и стручњаци из Русије, САД, Кине, Јапана, Индије, европских и држава региона.


Директор бањалучког Завода за изградњу Чедо Савић рекао је да су учесници конференције земље са највећим искуствима из области сеизмологије, инжењерске сеизмологије, грађевинарства и земљотресног инжењерства.

Циљ конференције о земљотресном инжењерству, нагласио је Савић, је упознавање научне и стручне јавности са савременим токовима инжењерске сеизмологије и земљотресног инжењерства у свијету, Европи и региону, са посебним освртом на земљотрес у Бањалуци 26. и 27. октобра 1969. године, њихове ефекте, дејства, посљедице и смањење сеизмичке опасности и ризике.

Савић је рекао да је конференција актуелна за све струке у грађевинарству, а посебно за инжењере који се баве истраживањем, планирањем, урбанизмом, пројектовањем, извођењем, надзором и одржавањем грађевинских објеката и система.

Према његовим ријечима, на конференцији се очекује долазак представника општина и градова из цијеле БиХ, као и компанија и институција које се баве планирањем, пројектовањем, извођењем, надзором и одржавањем објеката.

Савић је истакао да је девет радова посвећено феномену бањалучког земљотреса, од укупно 82, која ће бити представљена на овој конференцији,

Земљотреси 26. и 27. октобра 1969. године у Бањалуци остварили су сеизмички интензитет од седам, осам и девет степени Меркалијеве скале.

У Бањалуци и 15 крајишких општина погинуло је 15, а теже и лакше повријеђено 1 117 људи, порушено је или оштећено 86 000 станова, 266 школа и 592 културна, здравствена, социјална и привредна објекта.

Конференцију организује град Бањалука, поводoм 40. годишњице од разорног земљотреса, док је саорганизатор бањалучки Завод за иградњу и Инситут за земљотресно инжењерство и сеизмологију из Скопља.

Конференција ће свечано бити отворена у понедјељак, 26. октобра у 10.30 у Културном центру Бански двор.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog