Nauka

Јапанска сонда се након седам година вратила са астероида

ТОКИО - Јапанска сонда "Хаyабуса" успјешно се, након пуних седам година проведених у свемиру, вратила на Земљу, доносећи драгоцјене податке и узорке са астероида названог" 25143 Итокава".


Сонда је ноћас ушла у Земљину атмосферу, гдје се распала, а добро заштићена капсула се уз помоћ падобрана спустила у подручју званом Вомери у Аустралији.

Сонду су одмах преузели научници Јапанске свемирске агенције (ЈАXА) и пребацили је у своју лабораторију да би је отворили и сакупили све узорке и податке прикупљене током путовања. 

"Хаyабуса" је чак два пута слетјела на Итокаву, узимајући камење и прашину, па иако је план о узимању комада астероида због техничких потешкоћа пропао, истраживачи вјерују да ће и прикупљене количине материјала бити довољне астролозима да боље упознају Итокаву. 

"Хаyабуса" има капацитет да носи око 100 грама, али потребно је нешто мање од једног грама како би се материјал истражио. Микроскопски се и најмања честица може разрезати у стотину дијелова за проучавање.

"Хаyабуса" се требала вратити на Земљу 2007. године, али серија техничких проблема, међу којима су и квар на мотору, покидан управљачки систем и проблеми са погоном, успорило повратак. 

Јапански научници очекују да ће им прикупљени материјал са астероида помоћи у откривању информација из времена настанка Сунчевог система, јер је састав Итокаве, како вјерују, за разлику од већ промијењеног тла наше планете, у већини остао посве неизмијењен већ више од четири милијарде година. 

Узорци прикупљени на Итокави први су узорци једног астероида који су успјешно донесени на Земљу. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog