Društvo

Експлозија у Косовској Митровици на протесту против косовске канцеларије

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У експлозији која се догодила јутрос нешто прије 10 сати у насељу Бошњачка махала, у сјеверном дијелу Косовске Миторвице, неколико особа је повређено.


У експлозији су повријеђени грађани који су се окупили на протесту поводом отварања канцеларије "владе Косова" у сјевереном дијелу Митровице.

Тачан број повријеђених, који су смјештени у митровичку болницу, тренутно се не зна.

Неколико стотина Срба окупило се јутрос у насељу Бошњачка махала у сјеверном дијелу Косовске Митровице, протестујући због намјере "косовске владе" да у овом насељу отвори канцеларију за издавње личних докумената.

Најава отварања ове канцеларије узнемирила је локалне Србе, тако да су се јутрос у граду чуле и сирене за узбуну, а просторије "косовске владе" обезбјеђује Еулекс полиција.

Представници окупљених Срба, који протестују у насељу Бошњачка махала, захтјевају одустајање од намјере да се отвори поменута канцеларија.

На такозваном источном мосту, који дијели сјеверни од јужног дијела града, стациониране су снаге Кфора и Косовске полицијске службе.

Бошњачка махала је једно од неколико мултиетничких квартова у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у којем живе и Срби и косовски Албанци.

Према писању приштинског листа „Зери”, канцеларија косовске владе у сјеверном дијелу Митровице у почетку ће се бавити издавањем потребне документације грађанима тог дијела Косова.

То ће, како се наводи, бити прва канцеларија коју ће "косовско Министарство за локалну управу" отворити у сјеверном дијелу Космета, и „први практични корак који ће предузети извршна власт земље на интеграцији овог региона”.

„Ова канцеларија ће издавати лична документа, почевши од крштеница, умрлица, вјенчаних листова, личних карата и остале неопходне документације”, пише „Зери” и додаје да треба очекивати да се такве канцеларије отворе и у другим насељима са већинским српским становништвом на сјеверу Космета.

Главни циљ ове канцеларије је „интеграција српске заједнице у друштво, систем и у "институције Косова"”, навео је неименовани саговорник листа, истичући да је отварање канцеларија за локалну заједницу на сјеверу предвиђено и стратегијом за тај дио "Косова", коју су почетком ове године израдиле "косовска влада" и Међународна цивилна канцеларија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog