Region

Petrović isključen iz DS, Jeremiću rok od 7 dana

BEOGRAD - Izvršni odbor Demokratske stranke, danas najveće opozicione, do skoro vladajuće partijeu Srbiji, odlučio je da iz članstva isključi svog dugogodišnjeg visokog funkcionera Dušana Petrovića, koji je u prethodnoj vladi bio ministar poljoprivrede, a prije toga i pravde.

Odluka o drugom zvučnom imenu, doskorašnjem šefu diplomatije, aktuelnom predsjedniku Skupštine UN-a Vuku Jeremiću, odložena je za sedam dana. Njemu je uručen prijedlog za pokretanje postupka, na koji, u predstojećoj nedjelji treba da odgovori. Razlog za isključenje jednog i pokretanje disciplinskog postupka protiv drugog člana jeste njihovo odbijanje da, po nalogu Glavnog odbora partije, vrate poslaničke mandate. Petrović, koji je napustio sednicu prije nego što je izglasano njegovo isključenje, rekao je da je zahtjev za vraćanje mandata neustavan i da je ono što se događa obračun novog lidera DS-a Dragana Đilasa sa partijskim neistomišljenicima.

“Ono što je važno i što sam rekao i na sjednici Izvršnog odbora, jeste da je ovo revanšizam Dragana Đilasa. Umjesto da otvori ozbiljnu debatu o najvažnijim državnim pitanjima, Đilas je prvo prinudio Glavni odbor, a evo sada svojim prijedlogom da budem isključen vrši pritisak i na Izvršni odbor da raskrsti sa svojim političkim neistomišljenicima. To nije dobra stvar za DS. Nikada se nikome na dobar način nije u politici vratilo”, rekao je Petrović.

Jeremić je prije zasjedanja Izvršnog odbora stranke, puna dva sata razgovarao sa Đilasom, ali tokom tog susreta, prema saznanjima medija, nije bilo mnogo pomaka. Nakon što je napustio beogradsko sjedište demokrata, kratko je rekao "Uručen mi je poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom, taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru"

I Petrović i Jeremić uvjeravaju da im nije namera da mijenjaju stranački dres ili osnivaju nove partije. Upadljivo je međutim bilo da je sa Petrovićem iz sjedišta DS-a izašlo još nekoliko visokih stranačkih funkcionera, koji, kako je rečeno, čine  njegov pravni tim. Na pitanje novinara da li je to i sastav nekog budućeg poslaničkog kluba, Petrović je odgovorio “Ja sam član DS-a. Ovo je prvostepeni organ, zove se Izvršni odbor. Imam pravo da se žalim. Statutarna komisija mora da donese odluku po toj žalbi. Kao član DS-a ne pravim poslanički klub, ne pravim političku stranku…”

Kakav god bio dalji ishod unutarstranačkih dešavanja u Demokratskoj stranci, stručnjaci promećuju da se ta partija već dugo, gotovo od majskih izbora bavi samom sobom. Ocjena je zato da Srbija, ukoliko se taj trend nastavi, još dugo neće imati ozbiljnu, snažnu i jedinstvenu opozicionu partiju, koja bi bila kontrolor rada vlasti.

(Radio SE/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog