Vijesti

Klinton i CIA objavljuju dokumente o ratu u SFRJ

SARAJEVO - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton i američka Centralna obavještana služba narednog mjeseca će objaviti dokumente o ratu u bivšoj Jugoslaviji, posebno BiH sa kojih je skinuta oznaka "povjerljivo".

izvor: Tanjug/Frontal

Pozivajući se na američke medije, sarajevski portal Klix.ba piše da će biti objavljeno 300 novih obavještajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tokom perioda 1992-1995. Klinton će ih, kako se navodi, predočiti javnosti 1. oktobra u sedištu svoje fondacije u Njujorku.

Ovo će, ističe se, biti prvi put da bivši američki predsjednik učestvuje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili povjerljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.

Osim Klintona, na događaju će učestvovati bivši državni sekretar SAD-a Medlin Olbrajt, Vesli Klark, bivši komandant NATO-a za Evropu, Sendi Berger, bivši Klintonov savjetnik za nacionalnu bezbednost Leon Fert, bivši Gorov savjetnik za nacionalnu bezbjednost i bivši izvršni direktor CIA za obavještajne podatke Džon Genon.

Oni če učestvovati na simpoziju "Bosna, obavještajni podaci i Klintonovo predsjedavanje", na kojem će se razgovarati o ratu na Balkanu i ulozi obavještajnih službi u informisanju visokorangiranih političara.

Kako navodi Arkansas njuz, biće govora o ulozi Klintona i njegove administracije u zaustavljanju krvoprolića u zemljama bivše Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog