Vijesti

Grahovac: Djeca nerado prijavljuju psihičko nasilje

BANJALUKA - Psihičko nasilje je najčešći oblik vršnjačkog nasilja u školama, pokazalo je istraživanje Mreže mladih savjetnika Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

izvor: Srna 

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac izjavila je danas u Banjaluci da je Mreža mladih savjetnika Ombudsmena za djecu 2012. godine provela istraživanje u 35 škola /18 osnovnih i 17 srednjih/, kojim je obuhvaćeno 1.241 dijete, s ciljem da se ustanovi u kojoj je mjeri prisutno vršnjačko nasilje u školi, da li ga djeca vide i u kojim oblicima.

Grahovčeva je prije početka prezentacije rezultata istraživanja Mreže mladih savjetnika Ombudsmana za djecu Srpske rekla da podaci ukazuju da je među najmlađima sve prisutnije psihičko nasilje, koje se teže otkriva i prijavljuje.

Prema njenim riječima, djeca nerado prijavljuju psihičko nasilje zbog toga što se boje posljedica po sebe i tog ko vrši nasilje, jer ne očekuju da će biti ozbiljno shvaćena i sumnjaju da će biti preduzete mjere, određeni broj se povlači u sebe i trpi, a neki odreaguju, takođe, psihičkim nasiljem.

Ona je istakla da se odnos prema problemu vršnjačkog nasilja mora u osnovi mijenjati, naglasivši da nije dobra ona škola koja problem zataškava, već da je dobra ona škola koja traži način da problem riješi.

Grahovčeva je dodala da bi sistem morao da stimuliše i motiviše škole koje su posveće ovom problemu i nisu imale slučajeve vršnjačkog nasilja, te da objavi imena tih ustanova.

Ona je izrazila očekivanje da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uraditi godišnji izvještaj o prisutnosti vršnjačkog nasilja u obrazovnom sistemu Srpske, koji bi objedinio podatke u svim obrazovnim ustanovama, ukazao koji su to oblici nasilja, šta su škole preduzele i šta je problem.

Ona je naglasila da pravo, pravila i odgovornost moraju biti sastavni dio vaspitno-obrazovnih ustanova.

"Svako dijete ima pravo da odrasta i učiti u bezbjednoj školi, pravila se moraju znati i moraju važiti za sve. Odrasli moraju preuzeti odgovornost i pokazati da vladaju situacijom", zaključila je Grahovčeva.

Član Mreže mladih savjetnika Ombudsmana za djecu Srpske Marko Grujić rekao je da je istraživanje provelo 25 mladih savjetnika iz Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Modriče, Gradiške i Foče.

"Istraživanje je pokazalo da je došlo do porasta psihičkog nasilja, ali isto tako da se ono manje primjećuje i još manje prijavljuje", dodao je Grujić.

Mladi savjetnik Ombudsmana za djecu Srpske Nikolina Jovanić istakla je da su nakon istraživanja donesene preporuke i to da se ojača saradnja roditelja, škole i učenika, kao i uloga psihologa i pedagoga u školama u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Jovanićeva je istakla da je jedna od preporuka i ta da bi Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja trebao da bude dostupan svima u školi.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog