Vijesti

Đokić: Opšti kolektivni ugovor ne poznaje institut povlačenje potpisa

Povodom izjava u medijima „o povlačenju potpisa sa Opšteg kolektivnog ugovora“ od strane Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ministar rada i boračko- invalidske zaštite Petar Đokić je istakao da Opšti kolektivni ugovor ne poznaje institut povlačenje potpisa sa Opšteg kolektivnog ugovora, već institut otkaza Opšteg kolektivnog ugovora od strane učesnika.

izvor: Frontal

"Članom 59. Opšteg kolektivnog ugovora, kojeg su u maju 2010. godine zaključili Vlada Republike Srpske i reprezentativni socijalni partneri - Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i Savez sindikata Republike Srpske, a koji je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" broj 40/10, uređen je način izmjena i dopuna kolektivnog ugovora, odnosno način njegovog otkazivanja i pravno dejstvo tog čina", navodi Đokić u izjavi za medije.

Naime, dodaje, stavom 4. navedenog člana Opšteg kolektivnog ugovora propisano je da svaki od učesnika može otkazati kolektivni ugovor ili njegove pojedine odredbe.

"Stavom 5. istog člana precizirano je da otkazni rok traje tri mjeseca od dana obavještavanja ostalih učesnika o otkazu, te da se otkaz saopštava pismeno i  objavljuje u ,,Službenom glasniku Republike Srpske". Po objavljivanju odluke o otkazu Opšteg kolektivnog ugovora u Službenom glasniku i isteka otkaznog roka iz stava 5. navedenog člana, učesnici su dužni pokrenuti postupak za zaključivanje novog kolektivnog ugovora u roku od 30 dana."

Đokić dodaje da zbog značaja koji Opšti kolektivni ugovor ima u sistemu uređivanja rada i radnih odnosa u Republici Srpskoj i ozbiljnih posljedica koje bi mogle nastati ukoliko bi se pojavila pravna praznina, odnosno ukoliko ne bi postojao Opšti kolektivni ugovor, stavom 7. navedenog člana propisano je da se do zaključivanja izmjena i dopuna ili do zaključivanja novog kolektivnog ugovora primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora koje su otkazane.

"U skladu sa navedenim, da bi otkaz Opšteg kolektivnog ugovora bio pravnovaljan mora biti objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske", ali se i nakon toga, do zaključenja novog Opšteg kolektivnog ugovora, primjenjuje postojeći Opšti kolektivni ugovor."

U vezi otkazivanja Opšteg koletivnog ugovora od strane poslodavaca svoj stav trebala bi dati i zajednička Komisija za tumačenje i  praćenje primjene Opšteg kolektivnog ugovora koja je kao tripartitno tijelo obrazovana u skladu sa članom 57. Opšteg kolektivnog ugovora, ističe ministar Đokić.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog