Vijesti

Berlinski skup balkanskih političara

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel biće danas u Berlinu domaćin Konferencije o zapadnom Balkanu, na kojoj će delegaciju BiH činiti predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar inostranih poslova Zlatko Lagudžmija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.

Prema protokolu konferencije, ovaj skup otvoriće njemački ministar privrede Zigmar Gabrijel, nakon čega će uslijediti razgovori delegacija Albanije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, BiH i samoproglašenog Kosova o projektima koji se odnose na energetski sektor, tehnologije te ekonomsku infrastrukturu. 

Očekuje se da bi na ovoj sesiji trebalo da bude riječi i o podsticanju zappšljavanja, investicima i podizanju standarda tzv. srednjeg sloja stanovništva, a planirani su i razgovori Merkelove sa predstavnicima zemalja o pitanjima strukturnih reformi, pravne države, borbe protiv korupcije, kao i o političkom pitanjima, odnosno problemima sa kojima se susreću države aspiranti za članstvo u EU. 

Ovim razgovorima prisustvovaće i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. 

Za kraj konferencije predviđeni su bilateralni susreti predstavnika država iz regiona, a novinarima bi trebalo da se zajedno obrate Merkelova i Barozo, koji će sumirati rezultate konferencije. 

Očekuje se da će sljedeća konferencija u ovom formatu biti održana u Beču, a nakon toga u Parizu, jer je cilj zvaničnog Berlina da se nastavi sa ovom vrstom susreta. 

Ranije je najavljeno da će se učesnici skupa baviti prvenstveno problemima Balkana, a za države u ovom regionu, navodno, već je obezbijeđeno 11,7 milijardi evra do 2020. godine. 

Taj novac trebalo bi da bude uglavnom investiran u ekonomiju, a uslov da bude odobren jesu konkretni privredni i infrastrukturni projekti.

Portparol njemačke Ambasade u Sarajevu Jens Vagner rekao je da je najvažniji cilj Njemačke u BiH njeno članstvo u EU, saopšteno je iz njemačke Ambasade u BiH. 

"BiH mora riješiti još puno problema na putu ka EU, posebno teške ekonomske okvirne uslove i veliku nezaposlenost. Slični problemi postoje i u susjednim zemljama. Osnovna ideja berlinske konferencije je: zemlje zapadnog Balkana ove probleme mogu zajednički bolje riješiti", istakao je Vagner. 

On je kao primjer naveo da se u oblasti saobraćaja ili energetskog sektora BiH isplati bliska saradnja sa susjednim državama, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom. 

DODIK: BEVANDA NE MOŽE DA ZASTUPA RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ne može da zastupa Republiku Srpsku u Berlinu na konferenciji o zapadnom Balkanu, zato što je tamo otišao bez ikakvih prethodnih dogovora.

"Bevanda je dobar čovjek koga veoma cijenim, ali to ne znači da može da bude uspješan i sposoban ako predstavlja jednu neuspješnu i nakaradnu zemlju kao što je Bosna i Hercegovina", rekao je Dodik Tanjugu.

On tvrdi da "najvažniji faktori" u okviru BiH uopšte nisu bili uključeni u formulisanje stavova koje će u Berlinu zastupati Bevanda.

TUČIĆ: CILJ PRIVLAČENJE NJEMAČKIH INVESTICIJAMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je Srni da je cilj delegacije BiH na konferenciji o zapadnom Balkanu da njemačkim institucijama, predstavnicima Evropske komisije i privrednoj zajednici u NJemačkoj predoči konkretne investicione potencijale BiH.

"U kontekstu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najznačajniji segment ovog skupa je njegov ekonomski blok. Naš cilj jeste da njemačkim institucijama, predstavnicima Evropske komisije i privrednoj zajednici u NJemačkoj pokušamo predstaviti konkretne investicione potencijale BiH", rekao je Tučić koji će danas u Berlinu učestvovati u radu konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuje njemački kancelar Angela Merkel. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog