Vijesti

Malešević: Podjela novca na štetu Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je odlukom o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 925.000 KM Savjet ministara BiH napravio nesrazmjer između entiteta i nanio štetu Republici Srpskoj, kojoj je od ukupnog iznosa sredstava dodijeljeno 320.000 KM, dok je ostatak novca pripao Federaciji BiH.

Malešević ocjenjuje da je nedopustivo i to što je od sredstava koja su dodijeljena Republici Srpskoj, kako je rekao, više sredstava dodijeljeno onim opštinama u kojima je na vlasti Savez za promjene u odnosu na one u kojima je na vlasti SNSD i vladajuća koalicija.

-Ova sredstva su dodijeljena u nekoliko opština i iznosi se kreću od 20.000 KM za recimo Srpsku pravoslavnu opštine Modriča, do 40.000 KM u ostalim opšptinama što nije dovoljno za te projekte za koje je namijenjen novac, pa može služiti samo kao podrška načelnicima tih opština - rekao je Malešević ističući da je izuzetak od ovog pravila 80.000 KM za sanaciju Kulturnog centra u Višegradu.

On je naglasio da je prilikom raspodjele novca trebalo poštovati prioritete kao što je, na primjer, opština Šamac u kojoj je biblioteka potpuno stradala u prošlogodišnjim poplavama.

-U Doboju su dodijeljena sredstva za međunarodni rukometni turnir, a ja ne znam da li je baš bilo potrebno da se za tu namjenu izdvoji 40 hiljada KM ili je bilo potrebnije da se taj novac izdvoji za sanaciju biblioteke u Doboju i nabavku opreme - rekao je Malešević.

On je naglasio da sredstva nisu odobrena ni Rimskom municipijumu u Skelanima iako se zna da je novac potreban kako bi se zaštitilo to nalazište od propadanja.

-Zbog čega, ne bih da nagađam, to znaju ljudi koji su digli ruku za ovakvu raspodjelu koja ide na štetu Srpske - istakao je Malešević.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog