Vijesti

Pisma čitalaca: Godine mrmota Bosića

U Sjedinjenim Državama, u Filadelfiji, mrmot Fil izlazi početkom svakog februara mjeseca iz svoje jazbine kako bi provjerio koliko će još trajati zima. Ako se odmah po izlasku iz jazbine Fil vrati u istu, prema tumačenju Amerikanaca zima će trajati najmanje još šest sedmica. Amerikanci su od mrmota fila napravili svojevrsnu turističku atrakciju. No, i mi ovdje u Republici Srpskoj imamo sličnog mrmota, koji je, doduše, ekspert za političke prognoze.

Riječ je, svakako, o Mladenu Bosiću, predsjedniku Srpske demokratske stranke. On je već gotovo deset godina predsjednik SDS-a a da za sve to vrijeme SDS nikako nije pobijedio na opštim izborima, odnosno da za sve to vrijeme nije bio na vlasti u Republici Srpskoj, odnosno da za sve to vrijeme nije došao niti do jedne važne inokosne funkcije u Srpskoj i BiH (predsjednik Republike Srpske, premijer Srpske, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH). On se previše ne stresira oko toga, jer njegova prava uloga nije da pobjedi na izborima, nego da čeka da Milorad Dodik i SNSD padnu sa vlasti sami od sebe. Da ih zima odnese, takoreći.

Tako, Mladen Bosić sa svojim naočarama pojavi se s vremena na vrijeme u javnom prostoru Republike Srpske, taman kad na njega svi zaborave da uopšte i postoji. On promili iz te neke svoje skrivene jazbine, provali da je Dodik i dalje na vlasti, i potom se vrati brzim korakom u svoje toplo i udobno skrovište. Kad Mladen Bosić izađe iz svoga gnijezda, i kad se brže-bolje u njega ponovo vrati, to je jasan znak svima u Republici Srpskoj da će Milorad Dodik ostati na vlasti najmanje još šest mjeseci. Za tih šest mjeseci svi smo svjesni da se ništa neće desiti, da je Mile siguran u svojoj vlasti, te da ćemo čekati još šest mjeseci da se Bosić pojavi i da nam nove signale prirode. Njegov poslednji izlazak bio je baš nedavno, kada se sastao sa predsjednicom Saveza sindikata RS, Rankom Mišić

Prema tome, jasno je da uprkos svim kritikama, Mladen Bosić itekako ima važnu ulogu u politčkom životu Srpske, te da griješe svi oni koji ga optužuju za potpunu političku inertnost i beskorisnost. Mladen Bosić će, izgledne su šanse, da nam s velikom vjerovatnoćom saopšti kad će to tačno Milorad Dodik da ode s vlasti, i to bi lako moglo da se desi dan nakon izbora na kojima Dodik izgubi vlast. Prema tome, činjenica je da je SDS znao šta radi kad je izabrao Bosića za predsjednika stranke, baš kao što je i Bosić dobro znao šta radi kad se okružio mrmotićima oko sebe, koji redovno prate velikog mrmota kad ovaj izlazi iz zimske kazbine i još brže se u istu vraćaju sa njim.

 

Marko Dančić

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog