Vijesti

Devet novih lijekova na bolničkoj listi

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja RS za vrijeme bolničkog liječenja biće dostupno devet novih lijekova koji su uvršteni na Osnovnu bolničku listu lijekova, javlja FZO RS.

Novi dostupni lijekovi se koriste za liječenje bolesti srca, respiratornih oboljenja, hormona hipofize, te antikoagulansi, antibakterijski lijekovi, psihoanaleptici i antiprotozoici.

Lijekovi će u bolnicama biti dostupni nakon što se sprovede procedura javne nabavke ovih lijekova.

Inače, revidiranu Osnovnu bolničku listu lijekova usvojio je Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na prijedlog komisije koju su činili predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka i Fonda.

Među novim lijekovima na Bolničkoj listi nalaze se i oni koje su osiguranici do sada često kupovali sami, pa naknadno refundirali troškove, poput lijeka “kofein-citrat” kojeg koriste prijevremeno rođene bebe i drugih, a uskoro će ih osiguranici dobijati u bolnicama.

Pored uvođenja novih lijekova, sa Liste su povučeni određeni dozni oblici lijekova jer ih više nije moguće nabaviti na tržištu, ali i dalje se na Listi nalaze isti lijekovi samo u onim dozama u kojima se još proizvode i koje su dostupne na tržištu.

Lista je formirana nakon detaljne analize dosadašnje bolničke liste uz uvažavanje terapijskih protokola i indikacija. Na Listu su uvršteni sljedeći novi lijekovi: dipiridamol (antikoagulans), alprostadil i ibuprofen (terapije za bolesti srca), dezmopresin (hormoni hipofize), kolistin i linezolid (antibiotici), kofein citrat (psihoanaleptici), pirimetamin (antiprotozoici), te esencijalni fosfolipidi (za respiratorni sistem).

Inače, na Osnovnoj bolničkoj listi lijekova nalaze se lijekovi koje osigurana lica dobijaju u toku bolničkog liječenja i sve bolnice u RS treba da budu snabdjevene ovim lijekovima.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog