Vijesti

Vlada RS ukida konkurse i osniva Agenciju za zapošljavanje po slobodnom nahođenju

Banja Luka, 4. februar 2016. – Povodom jučerašnjih događaja u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji se odnose na primanje u radni odnos lica bez prethodno objavljenih javnih konkursa, Vlada Republike Srpske je odlučila da proaktivno djeluje te otkloni eventualne buduće nedoumice i nepravilnosti vezane za zapošljavanje u javni sektor generalno.

Iz Vlade su danas  poručili da će  ovakve nedoumice ubuduće rješavati novo tijelo pri Vladi RS – Agencija za slobodno nahođenje Republike Srpske (odnosno puno ime: Agencija za zapošljavanje po slobodnom nahođenju), kojoj će prije svega cilj biti da zapošljavanja u javni sektor obavlja po principu slobodnog nahođenja. Ovo znači da javnih konkursa za zapošljavanje u institucije Republike Srpske više neće biti. Nadležnosti Agencije biće da prati i sprovodi radnje vezane za zapošljavanje, te ukoliko dođe do objave javnih konkursa Agencija reaguje i poništi iste, a odgovorne adekvatno sankcioniše. 

„Osnivanjem ove agencije ne samo da ćemo riješiti aktuelne komplikacije vezane za zapošljavanje u javnom sektoru nego i rasteretiti i skratiti sam proces prilikom zapošljavanja kadra u institucije RS. Da ne pominjemo kolike su komparativne prednosti otklanjanjem birokratski nametnutih vremenskih okvira za dostavljanje dokumentacija, uslova vezanih za konkurs, mogućnosti žalbe i slično. Nacrt Zakona o osnivanju Agencije trebao bi se u što kraćem roku naći pred narodnim poslanicima” rekao je Maksim Seksan, portparol Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koje je i zvanični vršilac osnivačkih prava i dužnosti u ime Vlade RS.

Predviđeno je da se osnivanjem Agencije otvori i novih 300 radnih mjesta, s obzirom na to da će područne jedinice agencije biti osnovane u lokalnim samoupravama u Republici Srpskoj. Konkursa za zapošljavanje u Agenciji neće biti, jer, kako nadležni ističu, princip slobodnog nahođenja biće afirmisan kao autentičan u samom osnivanju ovog novog pravnog lica.

„Komparativna prednost koja nužno pretpostavlja veću efikasnost javne uprave je i ogromna ušteda na vremenu prilikom zapošljavanja novog kadra. Uzmemo li u obzir to da je vrijeme = novac, osnivanjem Agencije građani Republike Srpske mogu biti samo na dobitku” ocijenio je Seksan.

Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić, pozdravio je ovaj potez Vlade RS i dodao da je po njegovom mišljenju ovo trebalo uraditi ranije, jer toliki broj upražnjenih radnih mjesta zahtjeva mnogo brži proces zapošljavanja. 

„Neko mora hitno početi da radi na mnogobrojnim upražnjenim radnim mjestima u NS RS, što će reći da vremena za konkurs više nema. Mi kao odgovorni rukovodioci najvišeg zakonodavnog tijela Srpske moramo ozbiljno uzeti u razmatranje opciju da na jedinom validnom mjestu, a to su opštinski odbori vladajućih stranaka, ekspeditivno nalazimo i zapošljavamo stručni kadar, jer je problem deficita radnih mjesta eskalirao i ja ne znam gdje će ovo sve završiti. Za sve to vrijeme najviše ispaštaju građani i institucije Srpske, i stoga mi se čini da je konkursna procedura koja je do sada postojala djelo Bakira Izetbegovića i SzP-a koji nastoje da uruše najvažniju instituciju RS“, rekao je Stevandić. 

Generalni sekretar NS RS Marko Aćić istakao je da on ovu odluku Vlade već mjesecima sprovodi, iako ona nije još uvijek formalno usvojena, kao što i službena vozila koristi u privatne svrhe samo iz razloga što se nada da će se i ova zabrana ubrzo ukinuti. 

„ Ja već uveliko radim na sprovođenju ove odluke Vlade i to ću nastaviti. Tu ne vidim ništa sporno. Isto kao što za nekoliko mjeseci neće biti sporna moja odluka da odlazim na svadbe službenim vozilima, jer je to ograničavanje slobode skupštinskih funkcionera, pa se iskreno nadam da će se Vlada RS urazumiti i liberalizovati ovo pitanje“, izjavio je Aćić. 

Autori: Stefan Blagić i Aleksandar Popadić

Vijest je satiričnog karaktera, po uzoru na Njuz.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog