Svijet

U Parizu Treći Samit o Zapadnom Balkanu

Značaj saobraćajne i energetske povezanosti Balkana, kao i zapošljavanje mladih biće glavne teme Trećeg samita o zapadnom Balkanu, koji počinje u Parizu.

Osim predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana, u radu skupa će učestvovati i pet partnerskih zemalja članica EU - Njemačka, Austrija, Hrvatska, Italija i Slovenija.

Na Samitu će učestovati predsjedavjući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

Iz Savjeta ministara je saopšteno da će u 17.15 časova u Јelisejskoj palati biti održana plenarna sjednica na kojoj će biti razgovarano o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Uvodnu riječ daće francuski predsjednik Fransoa Oland, a skupu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Samit, biti prilika da se Hrvatskoj ukaže na neistine kojima se služila kako bi blokirala Srbiju na evropskom putu.

Vučić je rekao da je veoma zabrinut da bi raspoloženje u Srbiji moglo da se okrene protiv Evropske unije. Ponovio je da se neće održati referendum o tome da li će se pridružiti Uniji, bez obzira na to koliko postoji inicijativa za to.

Na Samitu će biti osnovana i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Regionalnu kancelariju za saradnju mladih formiraće BiH, Srbija, Crna Gora, samoproglašeno Kosovo, Makedonija i Albanija, zajedno sa predstavnicima civlilnog sektora.

Kako je predviđeno agendom Samita lidera zapadnog Balkana i EU, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednici vlada Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, samoproglašenog Kosova Isa Mustafa, Makedonije Nikola Gruevski i Albanije Edi Rama, trebalo bi da potpišu međunarodni sporazum kojim se osniva RYCO.

Izvor: Agencije
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog