Frontal Blog Challenge

Kako diplomirati u pidžami i (p)ostati uspješan?

A da nije zaje****ija.


 

Umjesto da se okrećemo privatnim fakultetima okrenimo se - privatnom obrazovanju! Što prije. Sve što nam treba je pidžama, engleski jezik i dosljednost. I znatno, znatno manje novca nego što je potrebno klasičnom, ustaljenom obrazovanju koje pada na - krač.

Dok jedan broj fakulteta u BIH razbija svoje leadership glave oko proširenja kapaciteta radi velikog broja studenata, drugi se, primjerice brinu oko 'uzdržavanja' dugogodišnjeg kadra radi - malog broja studenata.

Oni koji su nekakav studij završili posve ih zaboli uvo za ove tobože - brige velikih. Njihove svakodnevne pretrage sastoje se od sljedećih ključnih riječi - 'posao', 'rad', 'zarada' ili sve popularnija 'rad od kuće'.

Vodstvo fakulteta uskoro bi moglo pronaći svoj spas ili pad u svijetu već poznatoj - paradigmi obrazovanja - 'studiraj od kuće'.

Koncept redovnog studija i nastave (in-class) postepeno izumire razvojem tvz. MOOCs platformi za obrazovanje (Massive Open Online Courses eng. Masivni otvoreni online kursevi).

MOOC pokret započeo u 2011. krenuo je od jednostavne ideje angažiranja najboljih svjetskih sveučilišta da ponude svoje obrazovanje online - putem kurseva. U samo nekoliko godina, jedan od MOOC providera Coursera.org,  nabrojila je preko 23 milijuna korisnika širom svijeta, a samo je jedna od pet najuspješnih ovakvih platformi koje broje svoje korisnike u milijunima.

Ok skeptici… Naravno da online nećete moći preuzeti ljudski leš da na njemu učite anatomiju, ali koliko je zapravo fakultetskih predmeta koji od vas zahtjevaju neopravdano zijevajuće prisustvo u učionici u jednosmjernoj slajdovima podržanoj - nastavi.

Probajte Yale, Harvard, Stanford ili nešto europsko? Da, Internet zajednica je tako dobra da nam može ponuditi nešto kvalitetno i jednostavno. Za dva-tri desetljeća - neizbježno. Ili su ovi desetci milijuna samo lovine clickbaita?

 

Autor: Fantine

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Lažne vijesti i kako ih prepoznati

Posebnim protiv posebnog

Pomažući činimo štetu?

Kako otići od roditelja prije nego dobijete prve sijede?

Kozaračka sudnica

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog