Frontal Blog Challenge

Kako bajka odgaja muškarca?

Bajka je prvi književni oblik s kojim se susreće većina djece, ako ne i svako dijete. Prenose se vjekovima kroz usmenu i pisanu tradiciju, te generacijama odgajaju dječake i djevojčice.

Već odavno je poznato da su bajke prepune stereotipa i da itekako doprinose rodnoj nejednakosti. Ako samo u Google pretraživač ukucate rodni stereotipi u bajkama naići ćete na masu tekstova o ženskim likovima. Tekstovi su većinom kritički usmjereni štetnoj ideologiji koja doprinosi mizoginiji i inferiornom položaju žena. Bajke se propituju kao nasljeđe patrijarhata koje iskrivljuje sliku žene. No, u vezi s tim propitivanjem previđa se činjenica da patrijarhat i žene i muškarce stavlja u unaprijed zadate kalupe.

Kako i koliko bajka iskrivljuje sliku žene i na koji način određuje njeno mjesto u društvu, jasno je svima, a kako prikazuje muškarca?

U nastavku izdvajam najistaknutije stereotipe koje bajke propagiraju o muškarcima, a vi sami procijenite i dopunite ako sam neki propustila.

Muškarac je bogat

Glavni junak bajke, plemić ili princ, uvijek je bogat. Ako i nije na samom početku bajke, na kraju se uvijek obogati.

Muškarac zarađuje

U slučaju da nije bogati princ, glavni lik bajke po cijele dane provodi obavljajući neki fizički posao kako bi zaradio novac.

Muškarac je neminovno hrabar i snažan

Strašnog vuka, zlu vješticu, lošu kob rješava junak.

Muškarac je zgodan

Visok i plav ili visok i taman, prirodno mišićav, princ je uvijek sav poželjan.

Preneseno u realnost današnjice, prinčevo kraljevstvo je zamjenjeno preduzećem ili kompanijom. Muškarac, prema društvenim zahtjevima, mora biti finansijski situiran ili, u najmanju ruku mora imati “ozbiljan“ posao.

Konj je zamjenjem skupim automobilom (jer, šta je muškarac bez automobila?!).

Spašavanje princeze zamjenjeno je sportom (onako, baš nekim “muškim“), a prirodna izvajanost prinčeva mišićavog tijela postiže se u teretani.

Upravo zbog ovakve karakterizacije muških likova u bajkama djeluje pridrodno to da je muškarac taj koji je zadužen za izdržavanje porodice ili, u blažoj verziji, koji uvijek plaća račun; taj koji je „za volanom“; koji je sportski građen, itd.

Kako bi zadržali status i stečenu moć, kako ne bi bili ismijani i društveno isključeni, muškarci većinom teže ostvarenju zadatih normi i vrlo često obezvrjeđuju muškarca koji ne pristaje na takvu podjelu uloga.

Stoga, mame i očevi, sljedeći put razmislite i o svojim sinovima. Razmislite kakvim vrijednostima podučavate ne samo kćerke, nego i sinove.

 


Autor: Dženedina Mušanović
#FrontalBlogChallenge
 

Povezane vijesti:
Šokantno: Kockar ruši sve rekorde čitanosti!?

Filmovi su djeca koja vječno žive kada umjetnik privremeno umre

Do jednakosti žena uz pomoć muškaraca


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog