Zanimljivosti

LEGO pravi kockice sa brajevim pismom za djecu sa oštećenim vidom

Na konferenciji održivih brendova održanoj u Parizu u aprilu ove godine, Fondacija LEGO je predstavila novi projekat koji bi trebao pomoći slijepoj i slabovidnoj djeci da pomoću posebno osmišljenih kockica nauče brajevo pismo.

Ova ideja je prvi put predložena od strane Danske asocijacije slijepih u 2011. godini te ponovno aktualizirana 2017. od Fondacije Dorina Nowill fondacije za slijepe osobe, te kasnije razvijena u kolaboraciji sa udruženjima za slijepe u Danskoj, Brazilu, UK i Norveškoj.

Zašto sada? Philippe Chazal, blagajnik Evropske unije slijepih, je istakao povećan broj audio knjiga i računarskih programa. Kao rezultat tome, kako on tvrdi, „sve je manji broj djece koja uče brajevo pismo.“


„Mi čvrsto vjerujemo kako će LEGO kockice sa brajevim pismom pomoći da se poveća nivo zanimanja za učenje brajevog pisma“, nastavlja on. U SAD-u samo 10% slijepe djece uči da čita brajevo pismo, iako prema Chazalovim riječima „korisnici brajevog pisma u mnogome nezavisniji, imaju viši stepen obrazovanja i bolje mogućnosti zapošljavanja.“

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) procjenjuje da 19 miliona djece širom svijeta imaju oštećenje vida, te da 1.4 miliona od njih ima nepovratno sljepilo.

Statistički podaci kada oni odrastu izgledaju obeshrabrujuće: U Evropi je oko tri četvrtine odraslih osoba sa oštećenjem vida nezaposleno, u poređenju sa 53% sa opštim invaliditetom.

LEGO kockice sa brajevim pismom bi bile potpuno kompaktibilne sa LEGO sistemom za igru, te koristile isti broj ispupčenja za pojedinačna slova i brojeve u brajevoj abecedi.

Kockice nisu namijenjene samo za učenike brajevog pisma već i za učitelje, djecu koja koriste znakovno pismo. Kockice također prikazuju odštampano slovo ili znak kako bi se svi mogli uključiti u zabavu.

Set sadrži oko 250 kockica sa alfabetom, brojevima 0-9 te matematičkim simbolima. 


Ovaj se produkt trenutno testira u različitim jezicima kao što su danski, norveški, engleski i portugalski te će njegovo testiranje krajem godine biti sprovedeno i na njemačkom, španskom i francuskom jeziku.

Konačna verzija proizvodnje kompleta LEGO kockica sa brajevim pismom je predviđena za 2020. godinu a biće besplatno dostavljena partnerskim organizacijama u LEGO-voj mreži.

 

Izvor: design-milk.com

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog