Vijesti

Ćurguz: U destabilizaciju RS planiraju da uključe oružane paravojne formacije 'Sunni legion' pokret i 'Zelene beretke'

Ovo je danas izjavio Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, a preniijela je novinska agencija Srna. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je takođe danas saopštilo da je "stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće" i da "apeluje na sve medije da ne dozvole da pojedinci zloupotrebljavaju medijski prostor, šireći govor mržnje i neistine kojima se ne doprinosi stanju bezbjednosti ne samo u Republici Srpskoj, već u u cijeloj BiH." Informaciju agencija SRNA sa konferenecije za novinre nevladinih organizacija BORS, Saveza logoraša RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih,poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija udruženja ratnih vojnih invalida i Organizacije amputiraca u Srpskoj prenosimo u cjelini.

autor: Frontal/Srna

BANJALUKA - Scenaristi protesta u Federaciji BiH nisu uspijeli da prenesu rušilačke demonstracije u Republiku Srpsku, zbog čega planiraju da u to uključe nekoliko ekstremnih organizacija, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz.

"Radi se o nekoliko ekstremnih organizacija, među kojima su oružane paravojne formacije 'Sunni legion' pokret i 'Zelene beretke', koje treba u potpunosti da destabilizuju stanje u BiH", istakao je Ćurguz na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ćurguz je ocijenio da je situacija veoma ozbiljna, zbog čega smatra da scenarista događaja u FBiH neće lako odustati od namjere da BiH pretvore u nestabilno područje.

"Nakon toga, do izražaja bi došao poziv visokog predstavnika Valentina Incka prema EU u smislu intervencije u BiH. To će realizovati onog trenutka kada se eventualno u Srpskoj dese protesti i sukobi i kada budu imali osnova da Srpsku proglase faktorom destabilizacije u BiH i kada izvuku zaključak da u BiH prijeti eskalacija sukoba", kaže Ćurguz.

Prema njegovom mišljenju, nakon toga bi uslijedila nova konferencija o BiH, revizija Dejtona i uređenje BiH po sasvim novim principima.

On je rekao da predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata smatraju da ne teba zabraniti mirne proteste i izražavanje nezadovoljstva u Republici Srpskoj, ali istovremeno apeluju da se sve učini da se sačuva mir, dostojanstvo i da se tako očuvaju Republika Srpska i njene institucije.

Ćurguz je rekao da su predstavnici boračkih kategorija jedinstveni u ocjeni da kada se ukaže potreba i oni preuzmu odgovornost i organizuju proteste u smislu poboljšanja stanja.

On je pozvao one koji razmiljaju o protestima u Srpskoj da preuzmu i odgovornost u smislu posljedica, zaključujući da je Srpska potrebna narodu bez obzira kojoj političkoj opciji i nevladinoj organizaciji pripadali, jer je budućnost budućih generacija - Republika Srpska.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić najavio je da će se predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata obratiti Savjetu bezbjednosti UN sa zahtjevom da se sa ovih prostora pod hitno udalji visoki predstavnik i OHR zbog prizivanja međunarodne intervencije u BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih,poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo da Republika Srpska podržava proteste u FBiH, apelujući na javne medije da ne daju prostora onima koji pozivaju na rušilačke demonstracije i izazivanje nemira u BiH.

Predsjednik Saveza organizacija udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da se protivi da se protesti iz FBiH prenesu u Republiku Srpsku.

On je pozvao sve borce, ratne vojne invalide i građane Republike Srpske da ne učestvuju u rušilačkim protestima, već da rade na očuvanju mira, Srpske i njenih institucija.

Predsjednik organizacije amputiraca u Srpskoj "UDAS" Željko Volaš apelovao je na sve u BiH i Srpskoj da se sačuva mir, jer nikome ne odgovara novni rat na ovim prostorima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog