Društvo

Opština Istočno Novo Sarajevo udvostručila broj stanovnika!

Za skoro deceniju i po, od 2004. Godine do danas, opština Istočno Novo Sarajevo udvostručila je broj stanovnika.

Broj žitelja trenutno je oko 15.000, a u ovoj lokalnoj zajednici, jednoj od šest u gradu Istočno Sarajevo, bilježe pozitivan prirodni priraštaj. Među rijetkim su opštinama i u Srpskoj u kojoj je natalitet u porastu, a upravo ovu činjenicu opštinsko rukovodstvi ističe kao najveći uspjeh.
 
Priliv stanovništva prati i infrastrukturni razvoj. Osim obdaništa, grade se zdravstvene ustanove, trgovi, dvorane. U prethodne tri godine u Istočnom Novom Sarajevu sagrađeno je 1.250 stanova.
 
Istovremeno, više je novootvorenih preduzetničkih radnji u odnosu na one koje se zatvaraju. I lanjska privredna dobit veća je za 40 miliona u odnosu na prethodnu godinu.
 
Sve politike sporedne su u odnosu na onu pronatalitetnu, kojom se u Istočnom Novom Sarajevu, s ponosom ističe načelnik Ljubiša Ćosić, novčano nagradi svaki novi stanovnik. Ćosić naglašava da poraste broj stanovnika ima najveću vrijednost.
 
Sve je više preduzetnika koji opštinu Istočno Novo Sarajevo biraju kao svoju poslovnu adresu. Među njima je i ovogodišnji dobitnik opštinske Povelje privrednik Dragan Ostojić koji je kaže da je uvijek težio da s lokalnim vlastima ostvari partnerski odnos.
 
Ostojić ne sumnja ni u uspjeh privredne zone, gdje je ovo preduzeće već rezervisalo svoje mjesto. Posebno bitnom smatra gradnju novih pogona po evropskim standardima. To će značiti i nova radna mjesta, a samo ih je kod ovog poslodavca trenutno više od stotinu.
 
Među njima je i Stojanka Đajić koja sa svojim koleginicama dnevno umijesi 60 kilograma brašna, dovoljnih za 200 kilograma jufki. Tajnu dobrog tijesta ne odaje, ali zato ne krije recept uspjeha u preduzeću.
 
- Prezadovoljna sam, plata je redovna, sve je odlično. Dvije i po godine sam ovdje i nigdje nije mi bilo bolje - kaže Stojanka Đajić, za RTRS.
 
 
Izvor: RTRS
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog