Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Trojke u borbi za mentalno zdravlje Srba

Braćo i sestre psiholozi u Republici Srpskoj,

znam da se ne volite politiku, da izbjegavate da čitate novine, gledate vijesti i političke emisije i zbog toga želim da vam skrenem pažnju na riječi predsjednika Republke Srpske izrečene u subotu 5. aprila ove godine u Banskom dvoru na proširenoj sjednici Gradskog odbora SNSD-a Banjaluke.

Citiram "Ovoliko žuči koja se prosipa u vremenu kampanje nije dobro za ''mentalno stanje'' cijele nacije. Moramo relaksirati stvari i biti sa narodom u objašnjavanju ove situacije, jer su prezentacije koje dolaze sa samo jedne strane neobjektivne i netačne".

Činjenica broj 1.

Jasno je rečeno da je mentalno stanje nacije loše i ovo niko ne smije dovoditi u pitanje, ali naš zadatak je da ovu izjavimo potkrijepimo sa što je moguće više relevantnih podataka. Pod hitno da se apdejtuju baze podataka sa narkomanima, alkoholičarima, ovisnicima o kocki, boraca koji pate od PTSP i svih onih koji imaju bilo kakav psihički poremećaj. Znači, ljudi sa psihičkim problemima ne smije biti manje u odnosu na 2013. godinu, samo više.

Činjenica broj 2.

Moramo relaksirati stvari i biti sa narodom i objašnjavati ovu situaciju. Znači vrijeme je da se izađe iz bijelih mantila i ustanova i krenemo ka ljudima, od vrata do vrata. Vrijeme je za antipsihijatriju, deinstitualizaciju psihologije, ali i politike. Upotrebu lijekova, kao i uticaj psihijatara, moramo svesti na najmanju moguću mjeru u društvu, jer Fond zdravstva više para nema. U jednom od slijedećih izdanja “renomiranih dnevnih novina” imaćemo posebno izdanje posvećeno liječenju mentalnih problema prirodnim putem (čajevi, ishrana, molitva, bijela magija i sl.). Televizija prenosi “Ples sa zvijezdama” a rozih kanala ima plus beskonačno. Znači samo relaksacija.

Činjenica broj 3.

Prezentacije koje dolaze sa samo jedne strane su neobjektivne i netačne i zbog toga bi bilo idealno da u svom radu kombinujete domaće viđenje socijaldemokratije, pravoslavlja i psihoterapije. Znači na teren idemo u trojkama socijaldemokrata, pop i psiholog. Time ćemo postići multidimenzionalni pristup problemu i potpuno rasvijetliti neobjektivnost i netačnost koja se prezentuje s jedne strane, a svi znamo koja je to strana.

Evo kako bi to konkretno izgledalo na terenu…

Trojka: Dobar dan domaćine.

Domaćin: Dobra vam sreća ljudi.

Trojka: Kako je? Kako se živi?

Domaćin: Dobro je, dobro, samo sam malo anksiozan.

Trojka (pop): Brate Srbine ne kaže se anksiozan već uznemiren, govori srpski da te cijeli svijet razumije?

Domaćin: Izvini oče ali tako pričaju na televiziji. Mala penzija, djeca nezaposlena, strani plaćenici vršljaju zemljom, opozicija govori neprimjerenim jezikom. Krim se odvoji, a mi jok, pa se nekako osjećam uznemireno? Loše spavam, nervozan sam, imam crne misli...

Trojka (psiholog): Potpuno razumijem vaš strah od stranih plaćenika i izdajica, od “zapaljivih” riječi koje izgovara opozicija, kao i zbog Krima. Teško se sa time nositi i nama mlađima, a kamo li vama u godinama. Što se tiče malih penzija i nezaposlenosti to morate da prihvatite i shvatite da je svaka kriza ujedno i šansa iz koje možemo izaći jači i bolji.

Domaćin: Čitao sam ja to u novinama sinovac, ali odužila se ova kriza baš mnogo.

Trojka (socijaldemokrata): Ako mogu da vas prekinem domaćine, ako pogledate zvaničnu statistiku mi ne stojimo ništa lošije od regiona, čak i bolje u odnosu na Federaciju BiH, Hrvatsku ili Srbiju.

Domaćin: Jebeš statistiku, sinovac, sve je poskupilo.

Trojka (socijaldemokrata): Skrenuću vam pažnju da je inflacija u Republici Srpskoj veoma niska i to što vi pričate su dezinformacije koje dobijate od opozicije i izdajnika i stranih plaćenika. Oni su krivci za vaše crne misli. Koji Dnevnik gledate?

Domaćin: Nijedan, svi lažu.

Trojka (socijaldemokrata): Molim vas nemojte tako, RTRS-ov dnevnik je pun optimizma, a vijesti ATV-a vraćaju osmjeh na lice.

Domaćin: Znači, ništa BN?

Trojka (socijaldemokrata): Ni BN ni ove iz Federacije, oni su krivi za vašu anksi… ovaj uznemirenost.

Domaćin: Ali…

Trojka (pop): Da li postite?

Domaćin: Ma kakav post oče, da nam nije slanine, krompira  i mlijeka od Šarulje pocrkali bi od gladi.

Trojka (pop): Molitva i post pomažu svima, pomoćiće i vama.

Domaćin: Ma molio sam  načelnika da mi zaposli barem jedno dijete, al ništa.

Trojka (socijaldemokrata): Evo mali poklon od nas 2kg brašna, 1l ulja, 100g  kafe, sapun i pasta za zube.

Trojka (pop): Sve posno.

Domaćin: Hvala vam dobri ljudi, vratili ste mi vjeru u život.

Trojka (socijaldemokrata): Nije to ništa, navratićemo mi još koji put do oktobra.

Trojka (pop): Čudni su putevi Gospodnji, a još čudnija ljudska potkupljivost.  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog