Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zašto je Mujica odlikovan?

Odmah na početku da razjasnim: Ovdje se ne radio ni o kakvom našem Mujici, već Jose Mujici (Hose Muhika), bivšem predsjedniku Urugvaja. Priznajte da ste već zaboravili Mujicu Urugvajca i njegov Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ali sve to nije toliko važno, koliko me je tada zainteresovalo zašto je Mujica dobio Orden zastave Republike Srpske, a ne recimo Orden Njegoša ili Medalju zasluga za narod?

Ne bude mi mrsko pa nađem Službeni glasnik broj 14 od 9. avgusta 2002. godine i na strani 7 pročitam Zakon o izmjenama i dopunama zakona o odlikovanjima i priznanjima gdje se po prvi put spominje ovo odlikovanje. U članu četiri možemo pročitati ko može da dobije ovaj orden, citiram:

„Orden zastave Republike Srpske dodjeljuje se istaknutim ličnostima i institucijama za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, kao i za lične rezultate i dostignuća čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske.”

'Ajmo sada da Mujicu provedemo kroz obrazloženje odlikovanja i vidimo zašto je odlikovan:

1. Istaknuta ličnost- bivši predsjednik Urugvaja Mujica je nesumnjivo istaknuta ličnost i po tom kriterijumu orden nesumnjivo zaslužuje.

2. Za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske- nije mi baš najasnije šta je bivši predsjednik Urugvaja Mujica izvanredno uradio u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, osim što je došao da otvori Sajam knjige u Andrićgradu, ali to svakako ne zaslužuje orden.

3. Učvršćenju mira i međunarodne saradnje - nije mi baš najajsnije šta je bivši predsjednik Urugvaja uradio po pitanju mira u svijetu ili u Republici Srpskoj, kao ni po pitanju međunarodne saradnje, da bi ga predsjednik Dodik odlikovao.

4. Kao i za lične rezultate i dostignuća čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske - od ličnih rezultata Mujica je postigao ono što ni jedan domaći političar ne želi ni da pomisli, a to je da je ostao jednako siromašan i skroman kao što je i bio prije predsjednikovanja, ali taj njegov asketizam nema nikakve veze sa afirmacijom Republike Srpske i dobijenim ordenom.

Na kraju možemo da konstatujemo da je Milorad Dodik nakon što je obesmislio zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u Republici Srpskoj, krenuo da obesmišljava i na simboličkom planu dodjejujući ordenje po kriterijumima koje postavlja najveći srpski antiglobalista Emir Kusturica - vlasnik jednog sela i jednog grada.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog