SARS-CoV-2

Gebrejesus: Zemlje moraju nastaviti s aktivnim nadzorom u cilju sprečavanja širenja virusa

"Bez odgovarajućih zaštitnih maski i praćenja, ponovno širenje virusa je prava prijetnja", poručio je na jučerašnjem brifingu za medije šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Tedros Gebrejesus.

Gebrejeses je istakao da je do sada zabilježeno više od 7 miliona slučajeva COVID-19, a više od 408.000 smrtnih slučajeva.

"Iako se situacija u Evropi popravlja, na globalnom nivou se pogoršava. U posljednje dvije sedmice svakog dana je prijavljeno više od 100.000 novih slučajeva. Skoro 75% nedavnih slučajeva potiče iz 10 zemalja, većinom u Americi i Južnoj Aziji", kazao je Gebrejesus na brifingu za medije.

"Mnoge zemlje afričke regije takođe bilježe porast, iako je dosad u većini broj slučajeva još uvijek relativno mali. Takođe vidimo sve veći broj slučajeva u dijelovima istočne Evrope i centralne Azije. Istovremeno, ohrabrujemo nas da neke zemlje širom svijeta vide pozitivne znakove."

On je naglasio da studije pokazuju da je većina ljudi još uvijek podložna infekciji, te upozorio da zemlje moraju nastaviti s aktivnim nadzorom kako bi se osiguralo da se virus ne raširi, posebno jer se masovna okupljanja svih vrsta počinju nastavljati.

"Bez odgovarajućih zaštitnih mjera i praćenja, ponovno širenje virusa je prava prijetnja. Takozvane mjere karantina bile su uspješne u mnogim zemljama u usporavanju širenja virusa. Da bi zapravo zaustavili širenje, zemlje moraju imati sveobuhvatan pristup: pronaći, izolovati, testirati i brinuti se za svaki slučaj, te pratiti i u karantinu svaki kontakt", poručio je šef SZO.

Gebrejesus je naglasio i da SZO nastavlja podržavati zemlje na više načina, uključujući partnersku platformu COVID-19, koja je svojevrsni alat za povezivanje zemalja.

Partnerska platforma omogućava zemljama da uđu u planirane aktivnosti za koje im treba podrška, a donatorima omogućava da usklade svoj doprinos tim aktivnostima. Do sada je preneseno 105 nacionalnih planova, a 56 donatora je unijelo svoje priloge u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijardi dolara.

SZO je trenutno u procesu isporuke više od 129 miliona predmeta lične zaštitne opreme u 126 zemalja.

 

Frontal/D.S.
 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog