Vijesti

Frontal saznaje: Plan opozicije-Nešić član Kolegijuma PD PSBiH, Šarović predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Stanivuković na Dodika 2022. godine

Prema informacijama Frontala od visokih funkcionera opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, od strane najužih rukovodstava SDS, DNS, PDP i pojedinih faktora iz medijsko-obavještajnih struktura sačinjen je plan po kojem bi ove stranke do Đurđevdana, zajedno sa SDA i dijelom hrvatskih političkih predstavnika, formirale nove sazive Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske.

Prema tom planu, u narednim danima biće prvo smjenjen Nebojša Radmanović (SNSD) sa mjesta člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a umjesto njega će biti izabran Nenad Nešić (DNS). Bitno je istaći da matematička većina i formalno-pravna mogućnost za ovu rokadu postoje i da je vrlo vjerovatno da će ova rokada biti izvršena već na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

Sljedeći dio plana je nešto složeniji, ali ideja je da Zoran Tegeltija (SNSD) bude smjenjen, kao i svi ministri i zamjenici ministara iz SNSD-a u Savjetu ministara BiH, a da na njihovo mjesto dođu funkcioneri SDS i PDP, pri čemu bi novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH bio Mirko Šarović, dok bi sadašnji DNS-ov ministar Miloš Lučić ostao na istoj funkciji. Većina za ovaj manevar postoji u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a plan je da se u Domu naroda BiH prvo pokuša napraviti dogovor sa nekim od delegata SNSD-a da pređe na stranu opozicije, a ako to ne bude prošlo, da se ide u proceduru raspuštanja Doma naroda BiH u Predsjedništvu BiH, a sve pod obrazloženjem da ovaj organ koči sve inicijative koje su okrenute borbi protiv ekonomskih posljedica epidemije korona-virusa. 

Funkcioneri opozicije su uvjereni da će njihov plan, sem SDA, snažno podržati i novi predstavnici međunarodnog faktora u BiH, predvođeni predstavnicima administracije novog američkog predsjednika Bajdena, a posebno u slučaju da Kristijan Šmit iz CDU/CSU njemačkog političkog bloka postane novi visoki predstavnik u BiH. 

Šarović je ovaj plan već otkrio najbližim saradnicima i, pored toga što je pozicija predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH njegova najveća politička želja, on ovaj manevar vidi i kao izvrsno sredstvo amortizacije nezadovoljstva unutar SDS-a usljed katastrofalnih izbornih rezultata na netom završenim lokalnim izborima. Šarović je uvjeren da bi tim potezom, uz dovođenje Milana Radovića, potpuno neutralisao nezadovoljnog i neugodnog Milana Miličevića, kojeg Šarović i ekipa oko njega doživljavaju kao provincijalnog političara limitiranih dometa, nesposobnog za vođenje visoke politike. Šarović je, navodno, spreman da za svoj plan pridobije i određeni dio visokih funkcionera SDS-a sa romanijske regije, koji mu inače nisu nimalo naklonjeni, i to tako što će im dati jedno ministarsko mjesto u novom Savjetu ministara BiH, kao i nekoliko važnih državnih preduzeća i institucija po dubini.

Paralelno sa procesom promjene vlasti u Sarajevu, najviši funkcioneri opozicije skovali su plan i da promijene vlast u samoj Republici Srpskoj. Prema tom planu, novu skupštinsku većinu u NS RS činile bi praktično sve partije osim SNSD-a, pri čemu bi i svim funkcionerima SNSD-a bilo ponuđeno da budu dio nove vlasti pod uslovom da okrenu leđa Miloradu Dodiku. SDA bi ušla u novu vladu sa mjestom potpredsjednika vlade i to bi bila cijena komplikovanog manevra koji Bakir Izetbegović mora da učini u Sarajevu kako bi Šarović postao predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Nenad Nešić je na sebe preuzeo zadatak da na stranu opozicije prevede obe socijalističke partije, i to tako što će Petru Đokiću ponuditi mjesto premijera, dok bi SPS dobio ili mjesto predsjednika Narodne skupštine ili pravo prvog biranja pozicije u izvršnoj vlasti. 

Takođe, najviši funkcioneri opozicije već su ostvarili kontakt i prema Obrenu Petroviću kojem je za podršku novoj vladi ponuđeno da CIK proglasi legalnim rezultate lokalnih izbora u Doboju. Naš izvor napominje da Petrović nije odgovorio negativno na ovu ponudu opozicije, a nije isključeno da učešće u novoj vlasti, posredstvom beogradske linije, bude ponuđeno čak i Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića.

U novoj vladi premijer bi, dakle, bio Petar Đokić ili neko drugi iz vladajućeg bloka ko može obezbijediti četiri srpska poslanika, a ako Đokić odbije ponudu ili bude previše tražio. Vlada bi imala dva potpredsjednika, od kojih bi Milan Radović bio zadužen za sve ekonomske resore, dok bi kadar PDP-a bio zadužen za resore policije i pravde. DNS-u bi ponovo pripali „Putevi Republike Srpske“ i još nekoliko važnih javnih preduzeća.

Lideri opozicije nisu stali na ovome, već je finalna projekcija da na opštim izborima 2022. godine, nakon nekoliko spektakularnih hapšenja i dizanja rejtinga u javnosti, ove partije nastupe sa zajedničkim kandidatima za individualne funkcije, pri čemu bi Draško Stanivuković išao direktno na Milorada Dodika, za koju god funkciju se Dodik kandidovao. Šarović bi bio glavni srpski ministar i kadrovik u Savjetu ministara BiH, a ostalo je da se Nešić i Milan Radović dogovore ko će se kandidovati za drugu individualnu izbornu funkciju, a ko će biti novi premijer nakon tih izbora.

Vlast bez izbora je san svih političara a šta čeka građane Republike Srpske u ovom slučaju je teško predvidjeti. Međunarodna zajednica bi rado vidjela i vjerovatno podržala ovaj scenario i pokušaj političke destabilizacije Republike Srpske i smanjenje političke snage Milorada Dodika i vladajućeg SNSD-a.

 

Redakcija Frontala

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog